Britse zender verwijdert homofobe uitspraak uit ‘Spider-Man’

Aan het begin van de jaren 2000 was er in de filmwereld nog maar weinig sprake van woke zijn. Dat is vaak te merken aan een aantal uitspraken, acties en het teveel aan blanke heteroseksuele personages in films. Een aantal van die films passen dan ook niet meer in de moderne tijdsgeest, waardoor heel wat projecten uit die tijd nu op commentaar kunnen rekenen. Daaronder ook de allereerste Spider-Man-film uit 2002.

Omdat heel wat uitspraken uit oudere films niet meer in de huidige maatschappij passen, heeft de Britse zender ITV2 een aanpassing gedaan in de film Spider-Man met Tobey Maguire. De tv-zender had de film vorige week op hun planning staan, maar knipte er een klein stukje uit. Daarmee wil ITV duidelijk maken dat er in 2022 geen ruimte is voor homofobe uitspraken. De keuze kon op sociale media alvast op heel wat uiteenlopende reacties rekenen.

Homofobe uitspraak

In de allereerste Spider-Man, uit 2002, zien we hoe acteur Tobey Maguire in de rol van Peter Parker kruipt. In de film gaat Peter op bezoek bij de grote wetenschapper Norman Osborne (Willem Dafoe), waar hij gebeten wordt door een radioactieve spin. Vanaf dat moment heeft hij superkrachten en gaat hij ook als Spider-Man door het leven.

Om zijn krachten te testen neemt Spider-Man deel aan een wedstrijd worstelen. Daar neemt hij het op tegen een van de grootste worstelaars van dat moment, namelijk Bonesaw McGraw (Randy Savage). Wanneer hij lijkt te winnen, is er één uitspraak die deze tijd volledig anders bekeken wordt dan twintig jaar geleden.

Peter zegt namelijk “Dat is een leuke outfit, heeft je man die aan je gegeven?”, wat erop hint dat zijn tegenstander homo zou zijn omdat hij minder sterk is. Dat zou in 2022 helemaal niet meer kunnen. Om die reden heeft ITV2 de quote dus volledig uit de film geknipt.

Meer
Lees meer...