Het is algemeen geweten dat één hondenjaar gelijk is aan zeven mensenjaren. Hondjes zouden dus zeven keer zo oud zijn als mensen. Maar dat klopt niet helemaal, hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt. Honden verouderen niet gelijkmatig: puppy’s verouderen veel sneller dan een volwassen hond.
Iedereen die altijd geloofde dat honden zeven keer sneller verouderen dan mensen, is eraan voor de moeite. Want wetenschappers hebben het DNA van labradors onderzocht, en daardoor weten ze dat het eigenlijk allemaal zo eenvoudig niet is.
Sneller ouder
Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben de epigenetische veranderingen in het DNA van labradors onderzocht. Concreet keken ze naar ophopingen van één bepaalde molecule, de methyl-groepen. Ze deden hetzelfde in het menselijk DNA, en zo kwamen ze tot een opvallende conclusie.
Puppy’s worden sneller ouder dan volwassen honden. Na één jaar hadden de puppy’s namelijk ongeveer evenveel opgehoopt methyl als een mens van dertig. Natuurlijk komt niet alles overeen, want een mens van dertig amuseert zich niet meer rot met een rol toiletpapier. Hopelijk.
Formule
Maar hoe ouder labradors worden, hoe trager dat methyl zich ophoopt. Je kan dus niet zeggen dat de hond dertig keer sneller ouder wordt dan een mens. De wetenschappers maakten een (ingewikkelde) formule, maar rekenden die voor de gewone mens voor een paar jaren ook uit.
Zo is een labrador van 4 jaar (in mensenjaren) eigenlijk een jaar of 54 (in hondenjaren). En ook de levensverwachting van de labrador (12 jaar in mensenjaren) rekenden ze even om. Een labrador wordt in hondenjaren ongeveer 70 jaar oud.
Verder onderzoek
De onderzoekers lieten weten dat ze het onderzoek ook nog op andere hondenrassen willen uitvoeren, om zo een zo goed mogelijk beeld te krijgen op het verouderingsproces van honden.