DNA kan de werking van je anticonceptiepil verstoren

Hoe vaak je ook hoort dat anticonceptie 100 procent veilig is, dat is het niet. De werking van je anticonceptiemiddel is namelijk afhankelijk van je DNA. Als je geboren bent met een heel uniek DNA kan dit zelfs tot heftige gevolgen leiden. Zo kan een ongewenste zwangerschap plots realiteit worden. 

Uit een onderzoek van Obstetrics & Gynecology blijkt dat vijf procent van de vrouwen een uniek DNA bezit. Deze vorm, ook CYP3A7*1C genoemd, kan ervoor zorgen dat het lichaam anders reageert op anticonceptiemiddelen. Op die manier is het mogelijk dat hormonen sneller afgebroken worden en eitjes op de vrije loop gaan. Met een ongewenste zwangerschap tot gevolg.

Nexplanon

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 350 vrouwen die elk voorzien werden van een implantaat Nexplanon. Dat anticonceptiemiddel voorkomt dat de eierstokken eitjes loslaten gedurende vijf jaar. Volgens het onderzoek is het medicijn voor 99 procent te vertrouwen. Aaron Lazorwitz, assistent professor bij Obstetrics & Gynecology zegt als volgt: “We picked the implant not because it fails, but because it doesn’t fail.”

Uit de resultaten kwam voort dat 27,8 procent van de 350 deelnemende vrouwen niet beschermd werd door het anticonceptiemiddel. Hun lichaam stootte namelijk teveel hormonen af waardoor de Nexplanon niet meer effectief was.

Ongewenste zwangerschap

Vrouwen met deze unieke vorm van DNA bezitten een enzym dat zich normaal enkel bij een foetus ontwikkelt. Dat enzym zorgt ervoor dat steroïde hormonen, zoals Nexplanon, sneller afbreken. In het ergste geval breken de hormonen van het anticonceptiemiddel te snel af wat kan leiden tot een vervroegde ovulatie. Met als gevolg een zwangerschap.

Wat maakt deze unieke vorm van DNA nu juist zo verontrustend? Het valt niet te meten wanneer de anticonceptie niet meer functioneel is en zodus geen bescherming biedt. Toch is de kans op een zwangerschap relatief klein, ook bij vrouwen met dit unieke DNA.

In het algemeen doet anticonceptie niet enkel het aantal hormonen toenemen, het zorgt er ook voor dat het baarmoederhalsslijm vijandig reageert op het sperma van de man. Hierdoor worden zaadcellen afgestoten. We kunnen het eigenlijk een soort van extra back-up noemen!

Kies veiligheid, kies anticonceptie

Ondanks een implantaat toch één procent kans heeft op falen, blijft het nog steeds een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. Daarentegen is de veiligheid van de pil iets meer onderhevig aan de gebruiker. Iedere dag moet je jezelf eraan helpen herinneren je pil in te nemen en dan nog eens op een gelijktijdig moment.

Toch mogen we ongewenste zwangerschappen niet altijd toeschrijven aan de vrouw zelf, aldus Nancy Stanwood, hoofd van de afdeling gezinsplanning aan de Universiteit van geneeskunde in Yale. Volgens Stanwood is het onredelijk om de vrouw hiervoor aan de schandpaal te nagelen. Misschien was het gewoon het verkeerde anticonceptiemiddel bij de verkeerde vrouw.

Het ouderwetse “spiraaltje” zou kunnen beschermen tegen baarmoederhalskanker.

Om raad bij de huisarts

Om te weten wat voor jou het veiligste werkt, is een bezoek aan de huisarts niet verkeerd. Er zijn voldoende anticonceptiemiddelen te verkrijgen waarvan er zeker eentje geschikt is voor jou. Een implantaat, de pil, een patch of een vaginale ring het maakt allemaal niet uit. Zolang het jouw lichaam maar beschermt.
Meer
Lees meer...