Huawei lanceert Mate 30 Pro zonder Google-apps in Europa

EPA

Huawei lanceerde dit weekend zijn nieuwe paradepaardje in Zwitserland en Frankrijk: Huawei Mate 30 Pro. Speciaal aan het toestel is dat het niet langer gebruik maakt van het Android-besturingssysteem. Of de rest van Europa ook nog volgt, is nog niet bekend.

De Chinese techgigant Huawei begon met de uitrol van de Huawei Mate 30 Pro smartphone. De eerste landen die in Europa aan de beurt kwamen, zijn Zwitserland en Spanje. Wanneer de andere Europese landen volgen en óf dat de bedoeling is, daarover maakte Huawei niets bekend.

HarmonyOS

Speciaal aan de nieuwe smartphone is dat het toestel niet langer draait op Android. Dat besturingssysteem wordt voor bijna elke smartphone gebruikt die niet Apple-gerelateerd is. Maar deze keer besloot Huawei om een eigen besturingssysteem te lanceren: HarmonyOS.

Dat deed de Chinese techgigant door het handelsverbod met de Verenigde Staten. President Donald Trump verbood het bedrijf namelijk om samen te werken met Amerikaanse bedrijven. Daardoor kan Google niet langer samenwerken met Huawei. En laat dat nu net het bedrijf zijn dat de bekende apps zoals Google Play en YouTube maakte.

Door die ban moest Huawei zelf een besturingssysteem verzinnen. En dat deed het Chinese bedrijf ook. Voor de smartphone moet je wel zo’n kleine 1.000 euro op tafel leggen. Een aanzienlijk bedrag voor een toestel dat niet beschikt over de Google-apps.

App Gallery

Het kan het geval zijn dat Huawei voor ons land wel Google-apps beschikbaar maakt op andere smartphones. Maar dan kan je die enkel downloaden via een omweg. Met de Mate 30 Pro zal dat niet het geval zijn. Het is namelijk een volledig nieuw model en daardoor mocht het bedrijf dus niet meer samenwerken met Google.

Huawei maakte wel al duidelijk dat er geregeld verschillende veiligheidsupdates zullen verschijnen. Apps kan je downloaden via de App Gallery. Dat is een gelijkaardige app zoals de App Store bij Apple en de Play Store bij Google. In totaal zouden er al zo’n 45.000 verschillende apps zijn.

Het is nog niet duidelijk of de Huawei Mate 30 Pro ook in ons land zal verschijnen. Het Chinese techbedrijf maakte ook nog niets bekend over andere Europese landen.

Gesponsorde artikelen