Huawei-oprichter spreekt oorlogsretoriek aan adres van VS

Huawei-oprichter spreekt oorlogsretoriek aan adres van VS

Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant Huawei, heeft voor het eerst een interview gegeven sinds zijn dochter gearresteerd is in Canada. Daarin spreekt Zhengfei felle taal, oorlogsretoriek mag je wel zeggen, aan het adres van de Verenigde Staten.

Huawei-CFO Meng Wanzhou werd eind vorig jaar opgepakt in Canada op vraag van de VS. Ze wordt verdacht van fraude en van het niet respecteren van de sancties die de VS oplegde aan Iran. Nu spreekt haar vader Ren Zhengfei, die Huawei oprichtte, voor het eerst met de BBC. “De VS kan ons zeker niet verpletteren”, zegt Zhengfei strijdvaardig. “De wereld kan ons niet laten liggen, want wij zijn meer geavanceerd. Zelfs als ze meer landen overhalen om tijdelijk geen gebruik te maken van onze diensten, kunnen we altijd op een lager pitje verder werken.”

(Lees hier of we het Chinese bedrijf nog vertrouwen na claims van spionage?)

“Politieke arrestatie”

Ren stelt dat de arrestatie van zijn dochter en het advies van de Amerikaanse regering politiek gemotiveerd zijn: “Ten eerste ben ik gekant tegen wat de VS gedaan heeft. Dit soort politieke daden zijn niet acceptabel. De VS houdt ervan om anderen sancties op te leggen. Wanneer een kwestie zich voordoet, gebruiken ze zo’n methoden. Wij zijn hier tegen. Maar nu het toch zo ver is, willen we de rechtbanken inschakelen.”

(Huawei blunderde onlangs met nieuwjaarswensen die verzonden werden met een iPhone.)

5G-netwerken

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei vorige week nog dat de Amerikaanse belangen schade zouden ervaren in landen waar Huawei sterk aanwezig is. Washington waarschuwde eerder al verschillende landen om de producten van Huawei links te laten liggen. Ook meent de Amerikaanse overheid dat Huawei ons wil bespioneren via 5G-netwerken. Huawei ontkent dat in alle talen.

(Lees hier meer over de waarschuwingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten over Huawei.)

EPA

Twee honden vechten om Londen

De Amerikanen oefenen zelfs lichte druk uit, vooral op Londen. De Britse overheid bekijkt nu of het Huawei effectief zal verbannen. Ren stelt dat Huawei blijft investeren in het VK: “We hebben nog steeds vertrouwen in het VK en we hopen dat het VK ons nog meer vertrouwt. We gaan zelfs meer investeren in het VK. Want als de VS ons niet vertrouwt, zullen we ons op een grotere schaal bezighouden met het VK.”

(China blokkeerde onlangs de laatste Westerse zoekmachine in het land.)

“Geen spionage”

Ren ontkende ook dat Huawei in opdracht van de Chinese overheid het westen bespioneert: “De Chinese overheid heeft al duidelijk gezegd dat het geen gebruik wil maken van achterpoortjes. En wij zijn dat ook niet van plan. We gaan het imago van ons land en het vertrouwen van onze klanten niet verpesten in de rest van de wereld. Ons bedrijf zal nooit deelnemen aan spionage-activiteiten. Als dat toch het geval zou zijn, zal ik het bedrijf opdoeken.”

(Trump overwoog eind vorig jaar om de noodtoestand uit te roepen om Chinese telecom te verbieden in de VS.)

Gesponsorde artikelen