Noord-Ierland opgeschrikt door Ierse nationalisten met benzinebommen

Command Wire Initiated Improvised Explosive Device in the Creggan area of Derry/Londonderry
EPA

In het Ierse stadje Londonderry probeerde een terroristische groep republikeinen verschillende politieagenten te vermoorden. De groep, die New IRA heet, is een aftakking van het voormalige Ierse Republikeinse Leger (IRA).

Afgelopen nacht hebben verschillende ultra-nationalistische jongeren geprobeerd om politieagenten te vermoorden in Londonderry. De jongeren maken deel uit van de nieuwe terroristische beweging New IRA. Die groep stamt af van de IRA, het Ierse Republikeinse Leger dat op het einde van de jaren ’90 een vredesakkoord ondertekende.

Extreme republikeinen

Maar liefst 80 politieagenten waren maandag een veiligheidsonderzoek aan het doen naar de New IRA zodat de bom snel ontmanteld kon worden. De politie zei dat het om een commerciële bom ging. Ongeveer vijftien gezinnen moesten hun huizen verlaten toen de politie de bom ontdekte.

Tijdens de zoektocht naar de bom werden meer dan 40 benzinebommen en andere voorwerpen gegooid naar de politie. De Ierse politie vertelde aan BBC dat er tussen 60 en 100 verschillende jongeren verzamelden van wie enkelen de politie aanvielen. Tot nu toe vielen er al zeker twee gewonde jongeren door een benzinebom toen ze het politiecordon probeerden aan te vallen. Geen enkele politieagent raakte gewond tijdens de rellen.

Command Wire Initiated Improvised Explosive Device in the Creggan area of Derry/Londonderry
EPA

Politie-inspecteur Mark Hamilton vertelde aan BBC dat de explosieven gevonden werden in een parking in de buurt van het centrum. “Het toestel was klaar om aangestoken te worden. Het systeem vereiste nog een druk op de knop, dus er moest iemand in de buurt zijn die in de gaten hield wanneer een target passeerde. Het was een smal toestelletje, maar het kon enorm veel schade aanrichten.”

Brexit aan de oorzaak

De Noord-Ierse politie merkt op dat het steeds woeliger wordt in hun gebied. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de Brexit die steeds korter bij komt. Verschillende officieren bij de politie geloven dat de extremistische republikeinen erop uit zijn om meer schade aan te richten. Dit jaar alleen al waren er maar liefst zeven aanslagen of geplande aanslagen in het noordelijke deel van Ierland. En dat zijn dan alleen maar de aanslagen waarvan we afweten.

Backstop

De laatste tijd is er namelijk ook veel te doen rond de Ierse backstop. Dat is een regeling die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open blijft na de Brexit. Concreet wil het zeggen dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit ook binnen de Europese douane-unie valt, zolang er geen definitieve regeling is voor de grens. Eerst minister Boris Johnson wil zich distantiëren van die backstop-regeling.

Gesponsorde artikelen