Left Right
scrollTop top

Gebruikt Instagram je camera zonder dat je foto’s neemt op volgende iOS-update?


Instagram ios
© Shutterstock

Wie de bètaversie van de aankomende iOS14 heeft lopen op zijn iPhone, heeft mogelijk een onverwachte melding gekregen. Instagram heeft namelijk toegang tot je camera, zelfs als de app niet in fotostand staat.

De iOS 14-update is nog steeds in bèta. Een van de functies is dat je een groene stip te zien krijgt wanneer een app toegang krijgt tot camera of microfoon. Op Twitter merkten gebruikers van de bètaversie op dat de notificatie verscheen terwijl ze door Instagram gingen, zonder dat de camera op dat moment gebruikt werd.

Bug

Een woordvoerder van Facebook, de eigenaar van Instagram, zegt in een verklaring aan de zakenwebsite Business Insider dat de berichten veroorzaakt worden door een bug waar het bedrijf nog aan werkt. Met andere woorden: het is niet omdat je daar bericht van krijgt dat de camera ook effectief werkt.

“We hebben enkel toegang tot je camera wanneer je ons dat zegt, bijvoorbeeld wanneer je van Feed naar Camera verschuift. We hebben een bug gevonden in iOS 14 bèta die dat verkeerd aangeeft. We hebben geen toegang tot je camera in die aangegeven gevallen, er wordt niets opgenomen.”

Een Apple-woordvoerder zegt dat gebruikers “de recorder-notificatie” krijgen “wanneer een app de microfoon of camera gebruikt”.

TikTok en LinkedIn

Het is niet de eerste keer dat een iOS-update toont dat apps per ongeluk hardware van je toestel gebruiken. In dezelfde bètaversie toont een feature dat TikTok, LinkedIn en Reddit per ongeluk de inhoud van je clipboard konden inkijken en kopiëren. Die drie apps beloofden alvast om dat niet meer te doen.

Vorige herfst raakte ook bekend dat een nieuwe feature in het huidige iOS 13 mensen waarschuwde dat Facebook-apps bluetooth zouden gebruiken om data te verzamelen.

Apple heeft gezegd bij monde van CEO Tim Cook dat Apple steeds meer mogelijkheden zal uitrollen om mensen inzicht te geven in hoe hun gegevens worden gebruikt. Het moet ook duidelijk zijn welke apps welke gegevens verzamelen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.900.196
 • Aantal
  doden
  1.166.177
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899