Instagramgebruikers moeten verplicht verjaardag opgeven om advertenties te sturen

Instagram
Image by Erik Lucatero from Pixabay

Instagram voegt binnenkort een nieuwe functie toe aan de app. Zo moeten nieuwe gebruikers hun verjaardag instellen. Op die manier bepaalt Instagram op een gepastere manier wat hun nieuwe gebruikers te zien krijgen op basis van hun leeftijd.

Mensen die Instagram voor het eerst gebruiken zullen binnenkort hun verjaardag moeten opgeven. Dat is een nieuwe vereiste als je een account wil aanmaken op het platform. Op die manier wil Instagram beter bepalen wat hun gebruikers te zien krijgen op hun feed.

Verjaardag

De leeftijd van een gebruiker vereist namelijk bepaalde instellingen op vlak van privacy. Door het opgeven van je leeftijd kan Instagram daar beter op inspelen. Jonge gebruikers krijgen op die manier informatie te zien over hoe je veilig online kan zijn. Mensen die al een account hebben op het platform zullen niet verplicht zijn om hun verjaardag in te vullen.

Op Facebook moesten mensen al langer hun geboortedatum doorgeven. Want op die manier lag het in lijn met de GPDR-privacywetgeving in Europa. Maar binnenkort verplicht Instagram nieuwe gebruikers om hun gegevens door te geven om hen tips te geven over internetgebruik.

Berichten blokkeren

Instagram
Instagram

Naast die nieuwe verjaardagrichtlijn voegt Instagram nog een andere functie toe. Zo kan je berichten van mensen blokkeren die je niet volgt. Bedrijfsaccounts kunnen dan weer instellen dat minderjarigen hun posts niet langer te zien krijgen.

Instagram gaat de verjaardagsgegevens niet controleren, maar de directie is ervan overtuigd dat gebruikers eerlijk zullen zijn over hun geboortedatum. In de toekomst wil Instagram misschien overschakelen op artificiële intelligentie om de leeftijden van de gebruikers te controleren. Dat wil het platform doen door te checken wie ‘gelukkige verjaardag’ onder een post of op een story reageert.

Eerder kondigde Instagram ook al aan dat het bedrijf begonnen is met de onzichtbare likes uit te rollen naar de rest van de wereld. Op die manier kan je het aantal likes van iemand anders niet meer zien.

Gesponsorde artikelen