Internationale pers maakt gehakt van Catherine De Bolle, de nieuwe Europol-baas

Internationale pers maakt gehakt van Catherine De Bolle, de nieuwe Europol-baas

Catherine De Bolle, de voormalige korspchef van Ninove, maakt internationaal carrière. De Bolle is sinds vandaag hoofd van Europol, maar daar komt veel kritiek op. Vooral dat De Bolle uit België komt, waar één van de zwaarste aanslagen heeft plaatsgevonden, steekt blijkbaar. 

De aanstelling van Catherine De Bolle, de voormalig Belgische commissaris-generaal van de federale politie, als de nieuwe chef van Europol, kan in de internationale pers op heel wat belangstelling rekenen. Negatieve belangstelling, helaas. Zeker het internationale magazine Politico stelt heel wat vragen bij De Bolle, net omdat ze de Belgische politie geleid heeft en vooral wanneer.

Slecht informatie gedeeld tijdens de aanslagen

Volgens het magazine zouden verschillende bronnen bij Europol en andere Europese veiligheidsagenschappen vragen gesteld hebben bij De Bolle’s vaardigheden. Zij moet namelijk de counterterrorisme-units gaan leiden en volgens die bronnen is zij daar niet de juiste persoon voor. Zeker nadat de federale politie, toen onder leiding van De Bolle, na de aanslagen op de Parijse Bataclan, de Zaventemse luchthaven en het metrostation Maalbeek, slecht informatie gedeeld te hebben, is De Bolle’s aanstelling een vreemde move voor Europol.

Vooral dat er zelfs binnen België een slechte communicatiestroom is, stuit de observatoren tegen de borst. Dat de verschillende tips en stukken informatie die de federale politie had over Salah Abdeslam, niet leidden tot het voorkomen van één of meerdere aanslagen, zorgde zelfs kort voor burenruzie tussen Frankrijk en België. Volgens de bronnen is De Bolle verantwoordelijk.

Comité P. afschaffen

Yves Keppens, die het Comité P. leidde van 2012 tot 2017, beschuldigde De Bolle ervan dat ze het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel blokkeerde. “Het werd steeds moeilijker om met haar en haar diensten samen te werken”, volgens Keppens. “Ze zei dat ons onderzoek een obstakel vormde voor hun dagelijkse werk. Ze wilde een kladversie van het rapport zien en gebruikte zelfs minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om haar een kopie van het rapport te bezorgen.

Keppens zei ook nog dat De Bolle had geprobeerd om documenten die het comité P. gevraagd had, probeerde achter te houden. Ze suggereerde toen ook om het comité gewoon af te schaffen. Maar, zoals Politico ook stelt, De Bolle is geen onpopulair figuur in internationale kringen. Onder andere Jambon liet nog in een speech in Talinn dit jaar merken dat De Bolle zijn volledige steun krijgt.

Sterke vrouw

“Europol heeft de jackpot gewonnen met Catherine De Bolle”, klonk het toen. “Europol is erin geslaagd om een opvallende kandidate te rekruteren voor deze toppositie”, zei een lovende Jambon over De Bolle. Ook binnen haar voormalige team zijn er mooie woorden over de 48-jarige Aalsterse. “Politie-agent zijn, het blijft een job voor blanke mannen”, zei Saad Amrani Idrissi, de hoofdcommissaris van de politie. “Ze is een erg sterke vrouw, dat ze dat vijf jaar overleefd heeft.”

epa

Gesponsorde artikelen