‘Inventing Anna’: Echte Rachel haalt uit naar Netflix: “Reeks promoot sociopathische, narcistische en veroordeelde crimineel”

Het verhaal van Inventing Anna is zo vreemd dat je makkelijk kan vergeten dat de reeks gebaseerd is op waargebeurde feiten. Niet alleen Anna Sorokin bestaat zo echt, maar ook de andere personages uit de reeks. Zo ook Rachel Williams, die op reis in Marrakech 62.000 dollar (zo’n 55.000 euro) betaalde met de visakaart van haar werk. Zij is niet te spreken over de Netflixreeks.

In Inventing Anna leerden we Rachel Williams kennen als een van de vriendinnen van Anna Sorokin. Ze gingen samen op reis naar Marrakech waar “Anna’s visakaart niet werkte”. Rachel gaf dan de visakaart van haar werk als onderpand tot de kaart van Anna opnieuw werkte. Maar omdat die uiteindelijk nooit werkte, werd de kaart gebruikt om de rekening van maar liefst 62.000 dollar (zo’n 55.000 euro) te betalen. Rachel was uiteindelijk degene die ervoor zorgde dat Anna opgepakt was en ze getuigde ook tegen haar in de rechtbank. Het komt dan ook niet als een verrassing dat ze geen al te grote fan is van de populariteit van de Netflixreeks.

“Reeks is gevaarlijk”

In een interview met Vanity Fair, haar voormalige werkgever, geeft de echte Rachel Williams haar ongezouten mening over de Netflixreeks. Zo omschrijft ze de reeks als een “gevaarlijke verschuiving van de werkelijkheid”. “Ik heb veel te lang een plekje op de eerste rij gehad voor het Anna Circus. Daardoor heb ik langer dan gezond is, kunnen bestuderen hoe een oplichter werkt. Je kijkt naar het spektakel, maar je hebt geen aandacht voor wat er geadverteerd wordt.”

“De show probeert om te balanceren tussen feit en fictie. Ik denk dat dat een heel gevaarlijk concept is, meer nog dan true-crime, want mensen geloven vaak eerder wat ze zien in entertainment dan wat ze zien in het nieuws. Ik denk dat de halve waarheid vaak gevaarlijker is dan een leugen.” Daarnaast vreest ze ook dat mensen inspiratie halen uit het verhaal van Anna en hetzelfde zouden doen met hun vrienden.

“Enkel mijn naam is echt”

Daarnaast is Rachel ook niet te spreken over de manier waarop zij in beeld werd gebracht. In tegenstelling tot Anna, die samenwerkte met Netflix voor de reeks, werd Rachel niet gecontacteerd. “Ik viel uit de lucht toen Netflix het personage Rachel omschreef.” Daarin werd Rachel omschreven als “een geboren volger, wiens blinde verheerlijking van Anna bijna haar job, status en leven verwoestte”. Verder staat er ook: “Terwijl ze haar relatie met Anna ziet als de grootste fout uit haar leven, is de vrouw die ze wordt door Anna mogelijk Anna’s beste creatie.”

Deze omschrijving, waarvan Rachel dus niet op de hoogte was, schoot bij haar in het verkeerde keelgat. “Een vrouw omschrijven als iemand anders’ creatie is het tegengestelde van een feministisch verhaal.” Katie Lowes, die haar speelde in de reeks, heeft ook nooit contact opgenomen met Rachel. “Haar enige vorm van accuraatheid in het neerzetten van mij in de reeks, was de juiste spelling van mijn naam.”

Netflix maakte recent bekend dat Inventing Anna het record voor meeste kijkuren in een week gebroken heeft voor Engelstalige reeksen.

Meer
Lees meer...