IOC keurt vijf nieuwe sporten voor Olympische Spelen 2028 goed

Zoals verwacht heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vijf nieuwe sporten goedgekeurd die tijdens de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles op het programma zullen staan. Het gaat om cricket, flag football, softball en baseball, squash en lacrosse.

Komende zomer trekken de Olympische Spelen naar Parijs, maar vier jaar later is Los Angeles in de Verenigde Staten aan de buurt. Omdat het organiseren van de Spelen uiteraard een gigantische onderneming is, is de voorbereiding voor in 2028 al begonnen.

Op dat vlak is maandag 16 oktober een belangrijke stap gezet. Tijdens de 141ste zitting van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Mumbai, India zijn door de Olympische Programmacommissie (OPC) en de Executive Board (EB) vijf nieuwe sporten goedgekeurd voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Het gaat om de vijf sporten die door het organisatiecomité LA28 werden voorgesteld.

Baseball en softball, cricket en lacrosse zullen in 2028 hun terugkeer vieren op de Olympische Spelen, terwijl flag football en squad er voor het eerst op het programma zullen staan. “De keuze voor deze vijf nieuwe sporten is in lijn met de Amerikaanse sportcultuur en zal iconische Amerikaanse sporten aan de wereld laten zien, terwijl internationale sporten naar de Verenigde Staten worden gebracht. Deze sporten zullen de Olympische Spelen LA28 uniek maken”, zei IOC-voorzitter Thomas Bach na de zitting.

Moderne vijfkamp en gewichtheffen

In vergelijking met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs verdwijnt breaking – ook bekend als breakdancen – na één editie alweer van het programma. Wel te zien in Los Angeles in de moderne vijfkamp. Die sport kreeg na de meest recente Spelen veel kritiek door de enorme chaos tijdens het paardrijden. Deelnemers krijgen in de pentatlon namelijk willekeurig een paard toegewezen, waardoor er veel incidenten gebeuren tijdens dat onderdeel. Bovendien is het ook organisatorisch een enorme organisatie. LA28 besloot daarom om het paardrijden te vervangen door een hindernissenparcours, te vergelijking met een Viking Run. Dat wordt zo het vijfde onderdeel naast schermen, zwemmen, veldlopen en pistoolschieten.

Ook gewichtheffen stond op de helling door de vele dopinggevallen in die sport. De International Weightlifting Federation (IWF) besloot daarom zijn antidopingprogramma over te dragen aan de International Testing Agency (ITA). Om die reden blijft gewichtheffen deel uitmaken van de Olympische Spelen.

Over boksen, de enige sport die exclusief door amateurs beoefend wordt op de Spelen, is nog geen beslissing genomen. De International Boxing Association (IBA) heeft al jaren af te rekenen met problemen aan de top, onder andere door voorzitters die nauwe banden hebben met Vladimir Poetin. Het IOC zoekt daarom een andere boksbond om deze sport te overzien.

Meer
Lees meer...