Left Right
scrollTop top

De ironie van het AstraZeneca-vaccin: Eerst enkel voor mensen jonger dan 55, nu enkel voor mensen ouder dan 55


AstraZeneca
© AP Photo/Vadim Ghirda (via Isopix)

Het coronavaccin van AstraZeneca blijft voor onrust zorgen. Nadat verschillende van onze buurlanden het eerder al deden, besliste ook ons land om het vaccin enkel nog toe te dienen aan mensen ouder dan 55. Dat is ironisch, want het vaccin werd aanvankelijk niet toegediend aan die leeftijdscategorie.

Over geen enkel coronavaccin is zoveel geschreven als over het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Aanvankelijk waren er problemen met de levering, gevolgd door onzekerheid over het effect op ouderen en nu problemen met bloedklonters. Ons land besliste daarom om het vaccin de komende maand enkel toe te dienen aan personen ouder dan 55 en dat is natuurlijk een vreemde beslissing aangezien deze leeftijdscategorie het vaccin aanvankelijk juist niet kreeg.

Aanvankelijk enkel jonger dan 55 jaar

Toen het vaccin van AstraZeneca net werd toegediend in ons land werd het enkel gegeven aan mensen jonger dan 55. Dat kwam toen omdat er tijdens de testfase van het vaccin te weinig testpersonen waren van die leeftijdscategorie. Het was daardoor onduidelijk of het vaccin even werkzaam was bij mensen ouder dan 55 en of er eventueel bijwerkingen waren.

Nadat er meer onderzoek gebeurde, werd het vaccin nu al meer dan een maand wél toegediend aan mensen van 56 jaar en ouder. En tijdens de komende maand zullen zij zelfs de enige zijn die het vaccin van AstraZeneca zullen ontvangen.

Nu enkel ouder dan 55

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet gisteren weten dat het vaccin van AstraZeneca de komende maand enkel zal worden toegediend aan mensen van 56 en ouder. Ons land maakte die beslissing nadat het Europese Geneesmiddelenbureau EMA bevestigde dat het vaccin mogelijk kan leiden tot een zeldzame bloedklonter.

Het vaccin van AstraZeneca werd wereldwijd al aan zo’n 25 miljoen mensen toegediend. Daarvan kregen 86 mensen te maken met een trombose na de inenting met het vaccin van AstraZeneca, voor 18 van hen werd die fataal. Het ging hierbij vooral om vrouwen jonger dan 60. Volgens het EMA zou het gaan om een combinatie van een laag aantal bloedplaatjes en het vaccin van AstraZeneca.

Ons land kiest er daarom voor om het vaccin enkel toe te dienen aan mensen ouder dan 55. Dit zal het vaccinatieproces in ons land niet vertragen, aangezien op dit moment vooral die leeftijdscategorie ingeënt wordt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  132.924.873
 • Aantal
  doden
  2.885.082
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  922.487
 • Aantal
  doden
  23.428