Dan toch oorzakelijk verband tussen AstraZeneca-vaccinatie en zeldzame bloedklonters?

“Het wordt steeds moeilijker om te zeggen dat er geen oorzakelijk verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame bloedklonters, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.” Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd van de vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in de Italiaanse krant Il Messagero.

Cavaleri heeft het over bloedstollingsverschijnselen, zoals cerebrale veneuze sinustrombose (CVST), dat in zeldzame gevallen voorkomt bij jonge mensen die een AstraZeneca-vaccin kregen. “In de komende periode zullen we zeggen dat het verband bestaat, maar we moeten nog begrijpen hoe het komt.” Verder onderzoek zou volgens hem nodig zijn om duidelijkheid te scheppen.

Stoppen is geen optie

Het EMA zou vandaag met een update komen over zijn advies over het AstraZeneca-vaccin. De kans bestaat dat het geneesmiddelenbureau de maatregelen van enkele Europese landen ‘officieel’ zal maken. Namelijk aanraden om een ondergrens van 55 of 60 jaar in te stellen voor vaccinaties met het AstraZenaca-vaccin.

Tot nu toe heeft België geen beperkingen gelegd op vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin. Iedereen boven de 18 mag er voorlopig mee ingeënt worden. Vandaag zouden de Belgische ministers van Volksgezondheid samenkomen om de strategie rond het AstraZeneca-vaccin te bespreken, schrijft Het Nieuwsblad.

Stoppen met toedienen van het vaccin zou in ieder geval geen optie zijn. Een eventuele leeftijdsbeperking zou besproken worden.

Voordelen zijn groot

Ook Britse deskundigen op het gebied van geneesmiddelenveiligheid zeggen dat er een oorzakelijk verband zou kunnen bestaan tussen de vaccinatie van AstraZeneca en zeldzame bloedstollingsverschijnselen, waaronder CVST. Dat schrijft The Guardian.

De Britse deskundigen benadrukten dat de bijwerkingen uiterst zeldzaam zijn en dat de voordelen van bescherming tegen het coronavirus groter zijn. Premier Johnson drong er bij het publiek op aan de prik te nemen wanneer deze wordt aangeboden.

(jvdh)

Meer
Lees meer...