Israël geeft gratis pizza aan wie zich laat vaccineren

Israël krijgt de laatste tijd af te rekenen met steeds meer vaccincritici. Om die twijfelaars te overtuigen zich toch te laten vaccineren tegen het coronavirus hebben twee steden nu besloten gratis eten aan te bieden aan iedereen die een spuitje komt halen.

Met meer dan 25 procent van de bevolking die beide dosissen heeft gehad en meer dan 40 procent die één dosis kreeg, is Israël nog steeds de wereldwijde koploper op het vlak van vaccineren. Toch ziet het land zijn vaccinatiecampagne de laatste tijd stilvallen.

Fake news

Nu bijna alle kwetsbare ouderen ingeënt zijn, blijkt dat bij jongeren de vaccinatiebereidheid heel wat minder is. Premier Benjamin Netanyahu wees daarvoor al met een beschuldigende vingen naar fake news dat steeds vaker online opduikt.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft naar verluidt miljoenen dollars geïnvesteerd om de bevolking voor te lichten over het coronavaccin. Zij beheren ook een commandocentrum dat op alle sociale media in meerdere talen voortdurend nepnieuws opspoort.

Pizza, hummus en andere traditionele gerechten

Twee steden in Israël besloten het echter heel wat minder hightech aan te pakken om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren. Iedereen die in de wijk Jaffa in de stad Tel Aviv woont en een bewonerskaart heeft, krijgt hummus en kanafeh, een populair kaasgerecht, als ze zijn ingeënt. In de nabijgelegen wijk Kiryat Shalom krijgen bewoners die worden ingeënt pizza en koffie. De besmettingsaantallen zijn in beide gebieden hoog.

Het idee om gratis eten te geven aan ingeënte bewoners komt uit de stad Bnei Brak, waar veel ultraorthodoxe joden wonen die sceptisch staan ​​tegenover de vaccinatiecampagne. Zij krijgen een portie van het klassieke Joodse sabbatgerecht cholent, een stoofpot gemaakt van vlees, bonen en aardappelen.

Meer
Lees meer...