J.K. Rowling komt na transfobierel met boek over seriemoordenaar die zich als vrouw verkleedt

Harry Potter-auteur J.K. Rowling ligt opnieuw onder vuur. De Britse auteur heeft haar nieuwste boek voorgesteld. Dat boek gaat over een moordenaar die zich verkleedt als vrouw om zo moorden te plegen. Dit onderwerp schiet bij velen in het verkeerde keelgat na de eerste transfobe tweets van Rowling.

Enkele maanden geleden kwam J.K. Rowling na een reeks tweets onder vuur te liggen. In die tweets weigerde ze transvrouwen als vrouwen te zien en transmannen als mannen. In de storm die daarop volgde, verdedigde de auteur zich door aan te geven dat transvrouwen gevaarlijk kunnen zijn voor biologische vrouwen omdat ze bijvoorbeeld de toiletten binnen kunnen komen. Maar in haar nieuwste boek doet ze daar nog een schepje bovenop.

Troubled Blood

Het nieuwste boek van J.K. Rowling is er eentje van de ‘Strike’-reeks, die de auteur uitbrengt onder het pseudoniem Robert Galbraith. De boeken uit die reeks gaan telkens over een misdaad waarbij privédetective Cormoran Strike en zijn assistent Robin Ellacott op zoek gaan naar de dader.

Ondertussen zijn er in die reeks al drie boeken verschenen. Het vierde, ‘Troubled Blood’, komt op 15 september uit. Maar dat vierde boek zorgt nu al voor heel wat commotie, want J.K. Rowling haalt in dat boek transseksualiteit aan, een onderwerp waarover ze een duidelijke mening heeft.

Transfoob

https://twitter.com/irisckp/status/1305541373626658818?s=20

Troubled Blood gaat over een seriemoordenaar, een man, die vrouwen vermoordt. Dat doet hij door zich te verkleden als een vrouw. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat Rowling nu al een hele tijd uitspraken doet over transgenders die gezien kunnen worden als transfoob. Om vervolgens een “transgender seriemoordenaar” te laten opdraven in een van haar boeken.

Het verhaal lijkt zo dus de mening van J.K. Rowling over transgenders te onderstrepen. Want ze liet eerder al uitschijnen dat ze bang is dat transvrouwen hun gender zouden misbruiken tegenover cisvrouwen (vrouwen die als vrouw geboren zijn en zich ook vrouw voelen). Op Twitter begon al snel de hashtag #RIPJKRowling te trenden, aangezien veel mensen dit zien als het einde van de carrière van Rowling. De hashtag werd zelfs zodanig veel gebruikt dat Twitter er de boodschap “Nee, J.K. Rowling is niet dood” bij moest zetten.

Mensen die menstrueren

In juni ging de bal aan het rollen nadat J.K. Rowling reageerde op een blogpost die het had over “mensen die menstrueren”. De auteur deelde deze blog en zei dat er daar al een woord voor bestond, namelijk “vrouwen”. Maar met die uitspraak negeerde ze dus transvrouwen, die niet menstrueren, maar wel vrouw zijn. Daarnaast noemde ze ook transmannen vrouwen omdat zij wel menstrueren, maar zich niet identificeren als vrouw.

Toen Rowling daarop gewezen werd, maakte ze duidelijk dat het hierbij niet ging om een vergissing, maar dat ze wel degelijk van mening is dat transvrouwen geen vrouwen zijn en transmannen geen mannen. Na die opmerkingen spraken verschillende bekende gezichten zich uit tegen de auteur. Zo lieten de drie hoofdrolspelers uit de Harry Potter-reeks: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint, weten dat zij transvrouwen wel zien als volwaardige vrouwen en transmannen als mannen. Ook NikkieTutorials, die eerder dit jaar vertelde dat ze zelf transgender is, kantte zicht tegen de uitspraken van J.K. Rowling.

Meer
Lees meer...