Jack Whitehall gaat “openlijk homopersonage” spelen in Disneyfilm … en niemand snapt waarom

Disney heeft een nieuwe film aangekondigd: ‘Jungle Cruise’ en Jack Whitehall, de Britse comedian, krijgt er een rol in. Da’s het goede nieuws. Het vreemde nieuws is dat hij een rol zal spelen die Disney zelf als “openlijk homo” en “camp” omschrijft. Dat Disney eindelijk een holebipersonage heeft, is uiteraard geweldig nieuws, maar waarom Jack Whitehall? Niemand schijnt het antwoord te weten. 

Kijken wij ooit harder naar iets uit dan naar een nieuwe Disneyfilm? De animatiestudio’s hebben hun tweede adem gevonden sinds ze ook live-actionfilms uitbrengen en na de wervelwind die Beauty and the Beast was, kunnen wij niet enthousiaster zijn. Het enige nadeel? De oude, conservatieve films zijn niet bepaald representatief voor een diverse maatschappij. Met andere woorden: weinig holebi’s en weinig gekleurde mensen.

Hetero-acteur

Met Jungle Cruise, de nieuwe live-action die Disney aan het filmen is (met o.a. The Rock), willen ze daar verandering inbrengen. Volgens bronnen zou Jack Whitehall in Jungle Cruise een personage spelen dat openlijk homo is. Het moet een beetje de comic relief worden, dus is het personage een beetje een typetje geworden. Da’s al een beetje awkward, maar daar komt ook nog bij dat Whitehall in het dagelijks leven gewoon hetero is.

En daar heeft de holebigemeenschap toch een beetje problemen mee. Want zijn er echt geen acteurs die ook homo zijn, die minstens even geschikt zijn voor de rol als Whitehall? Aangezien representatie momenteel echt een hot topic is, krijgt Disney dan ook behoorlijk wat kritiek.

Acteurs die homo zijn, hebben jarenlang heterorollen moeten spelen om aanvaard te blijven en genoeg werk te kunnen vinden. Dat een hetero-acteur nu deze iconische rol speelt, schiet dus wat in het verkeerde keelgat, vooral omdat het personage wordt omschreven als erg camp.

Is Aladdin Indisch of Arabisch?

Alle pogingen ten spijt blijft er dus wel degelijk een conservatief en onbegrijpend imago aan Disney plakken: tijdens de casting van Aladdin kwam er al kritiek dat er geen Indische acteurs werden gecast. Disney moest er toen op wijzen dat Agrabah wel degelijk een fictieve stad is, met zowel Indische als Arabische elementen.

In Belle en het Beest zat dan wél weer een openlijk homopersonage, zij het ietwat aan de zijkant. Gaston’s beste vriend LeFou heeft daar namelijk een zware crush op zijn overtuigde hetero van een beste vriend. Het eindigt allemaal goed én met een (kuise) kus, maar dat zorgde er dan wel weer voor dat Beauty and the Beast niet mocht getoond worden aan kinderen in Rusland, tenzij de scène er werd uitgesneden.

Representatie

Intussen heeft Whitehall wel degelijk de rol in Jungle Cruise en hij zal dus niet meer vervangen worden. Aan Whitehalls acteerkwaliteiten wordt overigens niet getwijfeld en ’t zou ook best mooi zijn om in een wereld te wonen waarin het niet belangrijk is wie welke rol speelt, aangezien het om acteren gaat, niet het echte leven.

Maar zolang holebi-acteurs en -actrices uitgesloten worden door grote filmstudio’s (of zware backlash krijgen, zoals Ruby Rose omdat ze een lesbische Batwoman zal spelen) omwille van hun seksualiteit, blijft correcte representatie erg belangrijk. Iets om over na te denken, daar bij Disney.

epa
Meer
Lees meer...