Jake Paul zegt na vierde zege op een rij te stoppen als profbokser … om een dag later zijn terugkeer aan te kondigen

Dat socialemediafiguur en recent ook profbokser Jake Paul weet hoe je de aandacht op jezelf en dus je merk moet houden, is geen geheim. Nadat hij afgelopen weekend in een boksmatch voormaling UFC-kampioen Tyron Woodley had verslagen na een discutabele jurybeslissing staat zijn profrecord op 4 overwinningen en 0 nederlagen. Het leek er even op alsof Jake Paul besloten had te stoppen op een hoogtepunt.

Net als de carrière van Jake Paul op YouTube en andere sociale media, is ook zijn bokscarrière uiterst controversieel. In 2018 begon hij met een gewonnen amateurkamp tegen mede-YouTuber Deji. Die wedstrijd was de undercard van het kamp tussen de oudere broer van Jake Paul, namelijk Logan Paul, en KSI, de oudere broer van Deji.

AnsEsonGib

Al snel bleek echter dat vooral Jake Paul enige aanleg voor de bokssport en vooral ook de motivatie om er keihard voor te trainen. Begin 2020 stapte hij dan in ring voor zijn eerste profkamp. Ook deze keer was met AnEsonGib een YouTuber de tegenstander in een wedstrijd die maar 2 minuten en 24 seconden duurde en na TKO werd stilgelegd.

Zijn volgende uitdager was Nate Robinson, een voormalige NBA-speler die zich had omgeschoold tot bokser. Ook hij hield het echter niet lang vol tegen de tien centimeter grotere Jake Paul, die de kamp domineerde en Robinson aan het begin van de tweede ronde KO mepte.

Ben Askren

Hoewel Paul mocht pronken met een profrecord van 2-0 kreeg hij nog steeds veel kritiek uit de bokswereld. Zij vroegen zich af wanneer Jake Paul eindelijk eens het duel zou durven aangaan met iemand die ervaring heeft in de gevechtssport. De YouTuber nam die kritiek ter harde, maar zocht wel een achterpoortje.

Op 17 april 2021 plande hij zijn volgende kamp tegen Ben Askren. Die kwam twee jaar daarvoor wel kortstondig uit in de UFC, maar moest het daar vooral hebben van zijn worstelcapaciteiten en niet van zijn slagen. Bovendien had Askren 4,5 maanden voor de kamp tegen Jake Paul een zware heupoperatie ondergaan. Aanvankelijk werd gedacht dat hij een volledige kunstheup nodig had, maar uiteindelijk moest maar een deel vervanger worden. Dat de toen 36-jarige Amerikaanse voormalige kooivechter niet in topvorm aan de wedstrijd tegen Jake Paul begon, is een understatement. Hij hield het uiteindelijk net geen twee minuten vol voor Paul hem TKO sloeg.

Tyron Woodley

Wie hoopte om Jake Paul na drie heel eenvoudige zeges, waarvoor hij in totaal amper 6 minuten en 19 seconden nodig had, de confrontatie met een volwaardige bokser zou durven aangaan, overschatte (of onderschatte de zelfkennis van) de 24-jarige influencer. Tyron Woodley beloofde wel zijn grootste uitdaging te worden. De 39-jarige Amerikaan was tussen 2016 en 2019 bijna drie jaar lang wereldkampioen UFC bij de weltergewichten. Ook zag hij er op de weight-in duidelijk meer afgetraind uit dan Ben Askren een half jaar daarvoor.

Toch zijn er ook heel wat zaken die in het voordeel spraken van Jake Paul. Zo verloor Woodley zijn laatste vier kampen in de UFC en moest ook hij het tijdens zijn carrière vooral hebben van zijn worsteltechniek, eerder dan zijn slagen. Bovendien is Jake Paul ook maar liefst tien centimeter groter en 15 jaar jonger.

Jurybeslissing

Dat Woodley toch iets anders was dat de namen hierboven, bleek al snel. Voor het eerst slaagde Jake Paul er niet om in de eerste rondes zijn tegenstander tegen het campus te werken. Woodley bracht Paul enkele keren aan het wandelen, maar ook die had dominante momenten. Beide boksers hielden het de volle acht rondes vol en dus moest de jury beslissen. Daarbij gaf één jurylid 77-75 voor Woodley, maar bezorgden de andere twee juryleden Jake Paul de overwinning met 77-75 en 78-74.

Retired boxer …

Ondanks een vierde overwinning op een rij, was de kamp van afgelopen weekend de eerste keer dat de immer zelfzekere Jake Paul aan het wankelen ging in de boksring. Weinig boksexperts geloven dan ook dat er voor Paul écht een volwaardige carrière in de bokssport is weggelegd. Tegen een ervaren en getrainde bokser uit zijn eigen gewichtsklasse zullen maar weinigen hun geld inzetten op Jake Paul.

Toen de sociale mediaster anderhalf uur na zijn boksmatch op Twitter deelde dat hij met pensioen ging als bokser, zorgde dat voor gemengde reacties. Sommige fans vielen compleet uit de lucht, terwijl anderen het zagen als een logische beslissing.

coming out of retirement

Iets meer dan 24 uur later bleek het – zoals zo vaak bij Jake Paul – om een publiciteitsstunt te gaan. Met een nieuwe tweet liet hij namelijk weten terug te keren uit zijn pensioen.

De reden voor dat snelle terugkeren op zijn beslissing, moeten we niet ver zoeken. Jake Paul is er, ondanks zijn gebrek aan ervaring, maar met dank aan bekendheid, in geslaagd om van zijn bokswedstrijden extreem lucratieve opdrachten te maken. Heel wat fans betalen namelijk aan betaalzenders om de kamp te zien.

Miljoenen per kamp

Concrete cijfers over wat Jake Paul verdiende met zijn vier boksmatchen zijn er wel niet. Volgens verschillende bronnen zou hij aan zijn kampen tegen AnEsonGib en Ben Askren minimum 1 miljoen euro hebben verdiend. Zijn meest recente wedstrijd bracht zelfs bijna 3 miljoen euro op, al schonk Jake Paul daarvan wel 1 miljoen euro weg aan wat hij noemt “onderbetaalde UFC-vechters”. Daarmee geeft hij meteen ook nog een zware sneer naar UFC-baas Dana White waarmee Jake Paul al langer in de clinch ligt.

De meest lucratieve kamp zou echter die tegen voormalige NBA-ster Nate Robinson geweest zijn. Sommige bronnen spreken daarbij zelfs van een cheque van bij 10 miljoen euro. Die avond waren Paul en Robinson dan ook het voorprogramma van een veelbesproken exhibitiewedstrijd tussen levende legendes Mike Tyson en Roy Jones Jr..

Meer
Lees meer...