Jaylen Brown (Boston Celtics) tekent duurste NBA-contract ooit ter waarde van 304 miljoen dollar

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is het record van duurste contract voor een speler nog maar eens gebroken. Deze keer is het de 26-jarige Jaylen Brown van de Boston Celtics die zijn handtekening zette onder zo’n monstercontract. Hij zal de komende vijf jaar in totaal maar liefst 304 miljoen dollar (275 miljoen euro) verdienen.

Er zijn weinig beroepen waarin lonen sneller stijgen dan in de sportwereld. Niet alleen in de voetbalwereld, waar Kylian Mbappé deze week een gigantisch lucratief voorstel kreeg, maar ook in het basketbal, worden contracten voor sterspelers steeds groter.

Jaar na jaar wordt in de NBA het record van hoogste contract opnieuw gebroken. Zo was eind 2020 bijvoorbeeld het vijfjarige contract ter waarde van 228 miljoen dollar (207 miljoen euro) voor Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) een record. Afgelopen zomer werd dat record zelfs twee keer op één dag verbroken. Eerst ging Bradley Beal (toen nog bij de Washington Wizards, nu bij de Phoenix Suns) erover met 251 miljoen dollar (227 miljoen euro) voor vijf jaar. Vlak daarna volgde tweevoudig MVP Nikola Jokic van kampioen Denver Nuggets met 272 miljoen dollar (246 miljoen euro) voor vijf jaar.

Jaylen Brown

Ondertussen zijn we dus weer een jaar verder en is er een nieuw record. Deze keer is het Jaylen Brown, een 26-jarige Amerikaan van de Boston Celtics, die zo’n monstercontract tekent. Het gaat hierbij om 304 miljoen dollar (275 miljoen euro) over vijf jaar.

Dat juist Jaylen Brown nu het record heeft van duurste contract ooit in de NBA is op zich best opvallend. De speler van de Boston Celtics is namelijk allerminst de beste speler in de NBA. Hij is zelfs niet eens de beste speler van zijn ploeg. De regels in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van de NBA zorgen er echter voor dat de hoogte van je contract evenzeer bepaald wordt door het moment waarop je het tekent dan door je kwaliteiten.

Salarisplafond

De lonen in de NBA worden namelijk bepaald door het zogenaamde salarisplafond. Dat wordt dan weer bepaald door de hoeveelheid geld dat de NBA, onder andere door televisiegeld, verdient. Spelers die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen tot maximaal 35 procent van dat salarisplafond krijgen, met 8 procent verhoging van hun contract per jaar. Jaylen Brown valt daar dus op en dat levert hem nu meer dan 300 miljoen dollar op.

Het record van Brown zal vermoedelijk niet lang standhouden. De NBA onderhandelt op dit moment namelijk over een nieuwe televisiedeal met verschillende zenders en streamingdiensten. De verwachting is dat die een veelvoud zal opbrengen van de huidige deal. In dat geval zal het salarisplafond en als gevolg daarvan de lonen opnieuw enorm stijgen.

Meer
Lees meer...