Wie is Jean-Marc Mwema uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en waar kan je hem van kennen?

Na de indrukwekkende overwinning van Wiam in De Slimste Mens ter Wereld moesten we dinsdag afscheid nemen van Niels Destadsbader. Die verloor een superspannend finalespel van Dorianne Aussems. De nieuwkomer in de derde aflevering is Jean-Marc Mwema, een profbasketter van de Antwerp Giants, die daarnaast nog met heel wat anders bezig is.

Jean-Marc Mwema is eerst en vooral een basketbalspeler. Dat doet de 31-jarige kolos van 1,95 meter en meer dan 100 kilogram sinds dit seizoen terug bij zijn thuisclub de Antwerp Giants. Het is ook bij die club dat hij meer dan tien jaar geleden zijn debuut maakte op het hoogste niveau in België.

In 2011 versierde Mwema zijn eerste selectie voor de Belgian Lions, de nationale basketbalploeg van België, en een jaar later werd hij uitgeroepen tot Belofte van het Jaar in eerste nationale. Hij bleef jaar na jaar vooruitgang boeken en kondigde aan het einde van het seizoen 2015 – 2016 aan Antwerp te zullen verlaten. Het buitenland lonkte, maar uiteindelijk tekende Mwema verrassend bij de Belgische topclub BC Oostende. Daarmee zou hij vijf titels op rij winnen en ook drie keer de beker pakken.

Terugkeer naar Antwerp Giants

Eind vorig seizoen bereikten beide partijen echter geen akkoord over een nieuwe contract en dus keek de Belgische forward opnieuw naar het buitenland. Er zou interesse geweest zijn uit Israël, maar uiteindelijk keerde Mwema terug naar Antwerpen. “De buitenlandse interesse was niet concreet en voorbarig. De gesprekken met Oostende liepen stroef, maar een verlenging aan de kust was nog steeds een optie. En begin juli nam Antwerp Giants contact op. Met een contract van drie jaar toont de club veel vertrouwen”, zei de ervaren Belg toen over zijn opvallende transfer in Het Laatste Nieuws.

Dit seizoen won hij met zijn club in de vernieuwde BNXT League al vier van de vijf competitiewedstrijden. Mwema was daarin goed voor gemiddeld meer dan 10 punten. Daarnaast liet hij ook 4,2 rebounds, 3,6 assists en 1 steal per game optekenen. In de Europa Cup won hij vorige week met de Antwerp Giants van Sporting Lissabon. Woensdagavond nemen ze het daarin op tegen het Griekse Ionikos BC. Mwema zal dan dus niet enkel in De Slimste Mens ter Wereld de overwinning proberen te behalen.

De Container Cup en horeca

Aandachtige en trouwe kijkers van Play4 zullen Jean-Marc Mwema mogelijk nog herkennen. De Belgian Lion was namelijk eerder dit jaar ook al te zien in De Container Cup. Daar viel hij vooral op door 115 kilogram te bench pressen en zo uiteindelijk een knappe achtste plaats te behalen.

Mwema is echter meer dan alleen maar een sportman. In 2018 was hij een van de investeerders in het nieuwe Brusselse restaurant BEAT, dat jammer genoeg eerder dit jaar door de coronacrisis de deuren moest sluiten. Hetzelfde team heeft met de keten Hashtag echter nog steeds meerdere horecazaken. Zo is er het Brusselse hamburger- en brunchrestaurant Hashtag Chicken & Waffles en zijn er ook verschillende patisseriezaken in Luik, Brussel, La Louvière en Bergen.

Britt Valkenborghs

Ook de vriendin van Jean-Marc Mwema is overigens geen onbekende. Britt Valkenborghs was ooit presentatrice op JIM, reporter voor Festivalitis, backstage Snapchat reporter voor The Voice van Vlaanderen, reporter op Film Festival Oostende en Film Fest Gent en presenteerde dit jaar de live uitzending van de Oscars op Play More van Telenet.

In de Vlaamse versie van de LEGO Batman-film uit 2017 verzorgde ze de stem van Harley Quinn. Mogelijk diende dat laatste als inspiratie voor haar vriend want die sprak voor de nieuwste Space Jam-film van afgelopen zomer de Vlaamse stem in van Anthony Davis.

In de voetsporen van Tomas Van Den Spiegel?

Jean-Marc Mwema is op negentien seizoenen tijd de derde basketter of basketster die meedoet aan De Slimste Mens ter Wereld. Zijn bekendste voorganger is ongetwijfeld Tomas Van Den Spiegel, die in 2012 zeven afleveringen bleef zitten en in de finaleweek onder andere met Otto-Jan Ham en Bart Cannaerts afrekende. Twee seizoenen geleden waagde Ann Wauters haar kans, maar zij moest toen na één aflevering al opnieuw naar huis.

Kan Jean-Marc Mwema De Slimste Mens ter Wereld winnen?

Meer
Lees meer...