John de Mol reageert na storm van kritiek: “Legde onbedoeld schuld bij vrouwen”

Gisteren verscheen de aflevering van BOOS over The Voice of Holland. In die aflevering kwamen verschillende ex-kandidates aan bod om anoniem hun verhaal te doen over seksueel misbruik achter de schermen bij het programma. Op het einde van de aflevering stond Talpa-baas John de Mol persoonlijk presentator Tim Hofman te woord. Maar zijn woorden vielen niet in goede aarde.

Vorige week kwam aan het licht dat verschillende vrouwen het slachtoffer waren van seksueel wangedrag achter de schermen van The Voice of Holland. Gisteren verscheen de aflevering van het online programma BOOS, waarin deze getuigenissen aan bod kwamen. Ook John de Mol was in de aflevering te zien. Hij is de baas van Talpa, het productiehuis dat The Voice of Holland maakt.

“Het ligt niet aan de vrouwen”

In het interview in BOOS kreeg John de Mol de vraag hoe hij de problemen rond seksueel wangedrag op zijn werkvloer zou aanpakken. Daarbij herhaalde hij meermaals dat “vrouwen sneller aan de alarmbel moeten durven trekken” omdat ze “kennelijk een soort schaamte hebben”.

Dat viel niet in goede aarde bij de vele kijkers van BOOS, maar ook bij zijn eigen vrouwelijke werkneemsters. Zij plaatsten vandaag een paginagrote advertentie in de Nederlandse krant AD. Daarop stond te lezen: “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf.” De Mol zag die advertentie en verduidelijkt nu zijn opmerkingen in een nieuw statement.

“Onbedoeld”

Het statement werd gedeeld op de Instagrampagina van het magazine Linda, dat uitgegeven wordt door Linda de Mol, de zus van John de Mol en ex-echtgenote van Jeroen Rietbergen. “Gisteravond ben ik me rot geschrokken van alle reacties op het beantwoorden van de vragen bij BOOS. Ik snapte werkelijk niet waarom vrouwen boos zijn over mijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vanmorgen werd ik nog eens extra geraakt door een advertentie in de krant.”

De Mol geeft aan dat hij daarna besloot om te achterhalen waar de woede vandaan komt. “Direct daarna ben ik in gesprek gegaan met een aantal vrouwen uit het bedrijf, die achter deze advertentie staan, om deze boosheid en teleurstelling te begrijpen. Ik heb vooral geluisterd en begrijp nu dat, in tegenstelling tot mijn goede intentie, ik voorbij gegaan ben aan het feit dat ik daarmee volledig onbedoeld de indruk heb gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen. Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren.”

Echte oplossing

Op het einde van het statement geeft de Mol ook aan dat hij zal werken aan een betere oplossing. “Ik reken het mezelf aan dat dit in mijn bedrijf kennelijk zo is en ga me voor de volle 100 procent inzetten om dit te veranderen. Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. Ik hoop dat daarmee ook een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt.”

“Ik ga daar niet op wachten en ben direct begonnen om dit proces in mijn eigen bedrijf op te starten. Inmiddels ben ik uiteraard ook ingegaan op een uitnodiging van de staatssecretaris cultuur en media om hierover in gesprek te gaan.”

Bekijk hier de volledige aflevering van BOOS over The Voice of Holland:

Meer
Lees meer...