Jung Joon-young, die recent vrijkwam na celstraf voor betrokkenheid bij Burning Sun-schandaal, zou comeback plannen

Jung Joon-young zou volgens Zuid-Koreaanse media zijn comeback in de entertainmentindustrie plannen. In maart kwam hij vrij na een gevangenisstraf van vijf jaar voor zijn betrokkenheid bij het Burning Sun-schandaal. Door de recent uitgebrachte BBC-documentaire Burning Sun: Exposing the secret K-pop chat groups is het onderwerp weer sterk onder de aandacht gekomen. En nu komt het nieuws dat Jung Joon-young zijn comeback plant.

Het is ondertussen al meer dan vijf jaar geleden dat het Burning Sun-schandaal losbarstte in Zuid-Korea. Door de betrokkenheid van verschillende grote namen uit de entertainmentindustrie kreeg de zaak heel wat mediabelangstelling in binnen- en buitenland. Jung Joon-young kreeg een celstraf van vijf jaar voor de groepsverkrachting van vrouwen die buiten bewustzijn waren, het filmen van vrouwen zonder hun toestemmen en het verspreiden van deze beelden. In maart van dit jaar kwam hij vrij en nu zou hij zijn comeback plannen.

Burning Sun

Het Burning Sun-schandaal gaat over een groepsgesprek op de Zuid-Koreaanse berichtenapp Kakao Talk. Een mannelijke vriendengroep, bestaande uit onder andere Jung Joon-young (Drug Restaurant), Choi Jong-hoon (FTIsland) en Seungri (BIGBANG), deelde in het gesprek video’s en foto’s van hun seksleven. Het ging hierbij vaak om beelden die gemaakt werden zonder de toestemming van de meisjes in de beelden. Jarenlang deelden de vrienden beelden in het gesprek, waarbij het soms ging om de verkrachtingen van gedrogeerde meisjes.

De naam komt van de gelijknamige nachtclub van Seungri. In deze nachtclub werden meisjes “geregeld” voor invloedrijke mannen. De club had ook privékamers. Hier filmden de vrienden verschillende beelden, die ze dan ook deelden in het groepsgesprek.

Vijf jaar cel

In 2019 werd Jung Joon-young aanvankelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. In 2020 verminderde het Hooggerechtshof in Seoul zijn straf met een jaar. Daardoor kwam hij in maart 2024 vrij. En van die vrijheid wil hij nu gebruikmaken om zijn carrière te herlanceren.

Volgens het Zuid-Koreaanse medium Xsports News zou Jung Joon-young bezig zijn met de voorbereidingen van zijn comeback in de entertainmentindustrie. Daarbij zou hij niet meer zelf op de voorgrond treden als zanger, maar zou hij als producer achter de schermen aan de slag gaan.

Meer
Lees meer...