K-pop zal wellicht geen categorie worden op de Grammy Awards

Het is enorm populair, breekt record na record op YouTube en dringt meer en meer binnen in onze leefwereld. Toch zal K-pop niet vlug een eigen categorie krijgen op de Grammys.

Er worden af en toe nieuwe categorieën toegevoegd bij de Grammy Awards. De meest recente toevoegingen waren Best Global Music Performance en Best Música Urbana Album. Beide awards zullen volgend jaar voor het eerst worden uitgereikt. K-pop, de voorbije jaren uitgegroeid tot een heel erg populair genre in onze contreien, zal wellicht nog lang mogen wachten op een eigen categorie.

Moeilijk te onderscheiden van ‘gewone’ pop

Bill Freimuth, chief awards officer bij de Recording Academy, zei dat het onwaarschijnlijk is dat K-pop een eigen categorie krijgt. Of toch zeker in de nabije toekomst. De Koreaanse muziek zou te moeilijk te onderscheiden zijn van de andere popmuziek. “Hoe ik het zie, startte K-pop in de jaren ‘90”, zegt Freimuth aan Billboard. “Ze namen wat populair was gedurende dat decennia zoals R&B en bubblegum pop en maakten er een eigen versie van. Wat we horen van de mensen is eigenlijk dat ze gewoon popmuziek maken.”

Maar 14 inzendingen van K-pop

Hij voegt nog toe dat een nieuwe categorie toevoegen iets heel formeels is met stemrondes en dat het niet van vandaag op morgen gebeurt. Potentiële kandidaten moeten ook 100 inzendingen hebben om een sterke kans te hebben voor overweging. Vorig jaar kwamen er maar 14 inzendingen van K-pop binnen voor een nominatie, ver onder het vereiste aantal dus.

Vorige november werd BTS de eerste K-popgroep ooit die genomineerd werd voor een Grammy. De hit Dynamite kreeg de nominatie voor Best Pop Duo/Group Performance, maar moest uiteindelijk de duimen leggen tegen Rain on Me van Lady Gaga en Ariana Grande.

Meer
Lees meer...