K-popster AleXa wint eerste editie ‘American Song Contest’

Gisteren vond in Californië de finale van de eerste editie van American Song Contest plaats. Daarin namen de tien regio’s die het beste scoorden in de halve finales het tegen elkaar op. De overwinning ging uiteindelijk naar AleXa, een Koreaans-Amerikaanse zangeres die al enkele jaren actief is in de K-popwereld.

Deze week vindt het Eurovisiesongfestival plaats. Maar voor het eerst was er dit jaar ook een alternatieve editie: American Song Contest. In de Amerikaanse versie was het maandagavond al tijd voor de finale en die had een bijzondere winnares.

Finale American Song Contest

In de voorrondes en de halve finales van American Song Contest werden de scores, zoals bij het grote Eurovisiesongfestival opgesplitst in juryresultaten en televoting. Daarbij koos de jury eerst één (halve finale) of twee (voorrondes) kandidaten die zich meteen plaatsten voor de volgende ronde. Vervolgens was het aan het publiek om hun favorieten te kiezen die ook een plekje in de (halve) finale verdienden. Zowel na de voorrondes als na de halve finale werd AleXa uit Oklahoma gekozen door de kijkers.

In de finale werden de punten uitgedeeld zoals in de finale van het Eurovisiesongfestival. Eerst deelden tien vertegenwoordigers van regio’s van de Verenigde Staten hun punten uit. Op dat moment stond AleXa op de zesde plaats. Maar ze won de televoting met een gigantische voorsprong. AleXa kreeg 654 punten en haar eerste achtervolger, Glee-acteur Riker Lynch van Colorado, kreeg 478 punten. De winnaar van de juryvote, Washington met Allen Stone, kreeg 254 punten en werd uiteindelijk vijfde.

Zo werd AleXa de eerste winnares van American Song Contest. De Koreaans-Amerikaanse werd zo de eerste die de award van de wedstrijd in ontvangst mocht nemen. Al was die geen lang leven beschoren. Toen ze de award na haar optreden op het einde van de show terug op het tafeltje wilde zetten, brak deze namelijk in twee. Gelukkig konden zowel AleXa als presentatrice Kelly Clarkson er kostelijk mee lachen.

AleXa

Voor wie een beetje mee is in de K-popwereld is AleXa zeker geen onbekende. AleXa, die eigenlijk Alexandra Christine Schneiderman heet, werd geboren in Tulsa in Oklahoma en heeft een Zuid-Koreaanse moeder en een Russisch-Amerikaanse vader. Ze bracht haar volledige jeugd door in de Verenigde Staten tot ze in 2016 naar Seoul in Zuid-Korea trok waar ze deelnam aan verschillende K-popwedstrijden.

AleXa deed eerst mee aan de online audities voor het programma Rising Legends. Hoewel ze voor twee edities op de eerste plaats eindigde in de danscategorie, kon ze zich niet plaatsen voor het eigenlijke programma. In 2018 nam ze deel aan het programma Produce 48. Daarbij eindigde ze op de 82ste plaats en viel ze af in de eerste afvalronde.

Maar haar deelname aan Produce 48 zorgde er wel voor dat ze zich kon aansluiten bij het Zuid-Koreaanse agentschap ZB Label. In 2019 verscheen zo haar eerste solonummer BOMB en daarna volgden nog verschillende hits. Eerder dit jaar werd ze bekendgemaakt als de inzending van Oklahoma voor American Song Contest. Ze nam deel met haar nummer Wonderland en bracht het nummer met een indrukwekkende act waarbij ze in de lucht hing en zelf meedanste met de intense choreografie. Zo kon ze het publiek bekoren en werd ze verkozen tot eerste winnares van American Song Contest. Door die overwinning zal AleXa dit weekend ook te zien zijn op de Billboard Music Awards.

Bekijk hier het optreden van AleXa in de finale van American Song Contest:

Meer
Lees meer...