Ken je deze bizarre biersoorten al?

Er wordt nogal wat vreemd bier gebrouwen. Een Japanse brouwerij zal deze winter gedurende één maand een bier aanbieden dat met walvisvlees geproduceerd is. Dierenbeschermers huiveren bij de gedachte dat walvissen in een bierflesje verdwijnen, maar wat dacht je van de volgende brouwsels?

1. Kerstboombier

Misschien heb je de kerstboom van de voorbije feestdagen ook naar een brandstapel moeten dragen. De boom die eerst zo trots in de huiskamer pronkte, is na Nieuwjaar niets meer waard. Of toch niet, want je kan er een bier mee brouwen. Een Amerikaans kookboek bevat een recept om sparrenbier te maken:

Neem 100 gram hop, laat dat een half uur koken in 3,5 liter water. Filter het hopwater en voeg 60 liter warm water toe, 7 liter stroop, 225 gram substantie van een spar opgelost in 940 milliliter water. Giet het in een proper vat en schud. Voeg een beetje gist toe en laat het vervolgens een week staan. Als het erg warm is, zal het minder lang duren. Voeg bij het bottelen nog één lepel stroop aan iedere fles toe.

Nog volgens het kookboek brouwden de vikingen al sparrenbier. Het was goed voor hun vruchtbaarheid en gaf hen kracht om te vechten en verre reizen op zee te maken. Later werd het bier ook door andere volkeren nog gebruikt. Retro is in en dus zou ook dit bier aan een wederopstanding bezig zijn. Iets om over na te denken voor je de volgende kerstboom uit het huis zet.

2. Avocadobier

De brouwerij Angel City heeft een verleden met vreemde smaken. Eentje ervan is dit avocadobier, waar naast avocado ook een beetje koriander aan is toegevoegd.

3. Oesterstout

Geen walvissen bij 21st Amandment Brewery, maar ook zij zochten inspiratie in de oceaan. Het resultaat is een bier dat gebrouwen is met oesterschelpen. Het bier belooft een zachte, zoute afdronk.

4. Coconut Curry Hefeweizen

Pas op voor je dit bier veroordeelt, want het is afkomstig van een brouwerij met de naam New Belgium Brewing. Het minste wat je erover kan zeggen, is dat het veel smaken moet hebben. Het brouwsel bevat onder andere kokosnoot, cayennepeper, kaneel, gember, limoenschellen en een vleugje banaan.

5. Baardbier

No kidding, dit bier wordt volgens de brouwers echt met de baard van brouwmeester John Maier gebrouwen. Wilde gist is niet vreemd in bier en dat werd dus gevonden in de baard van John. De man zou zijn baard al sinds 1983 laten groeien en heeft er 15.000 keer mee gebrouwen.

6. Spirulina Wit Beer

Het ziet er een beetje uit als een cocktail of misschien zelfs als een gezond drankje. Maar dit vreemdkleurige biertje is gemaakt met algen.

7. Kelpie Seaweed Ale

Nog eentje in dezelfde categorie: een Schots bier waarvoor men zeewier gebruikt.

8. Rocky Mountain Oyster Stout

Wynkoop Brewing Company

Helaas, we vallen niet in herhaling. Dit bier wordt niet met oesters gebrouwen, hoewel de naam anders doet vermoeden. Het is iets wat je nog minder zou verwachten als ingrediënt voor bier: teelballen van een stier…

9. Bacon Maple Ale

Een opvallend flesje en dat is de inhoud ook: spek en esdoornsiroop.

10. Pizzabier

Een pizza in een flesje: dit bier is gebrouwen met basilicum, oregano, tomaten, look en natuurlijk ook pizzakorst. Het wordt door de brouwers omschreven als het eerste “culinaire bier” ter wereld.

11. Olifantenkakbier

Nu overdrijven we toch een beetje, denk je? Mensen zijn nochtans bereid om veel geld te betalen voor de inhoud van dit bier. USA Today legt uit: in Thailand leeft een kudde van twintig olifanten die verantwoordelijk zijn voor extreem dure koffie. De olifanten eten bonen die een dag later uit hun uitwerpselen worden geplukt. Voor koffie is dit proces overigens niet eens zo vreemd (al is dit type meestal erg duur), maar in bier is het toch vernieuwend. Het bier zou vooral in Japan een succes kunnen worden. Een testpersoon omschreef het bier in USA Today als “very interesting”.

12. Regenboogbier

En nu we toch bij Japan zijn, eindigen we met dit kleurrijke brouwsel. De Abashiri brouwerij staat bekend om fel gekleurde bieren. Van fel blauw tot groen en zelfs paarse tinten. In de winter brouwt men bijvoorbeeld geen donkere kerstbieren zoals in België, maar wel een bier op basis van gesmolten ijsbergen die ieder jaar langs de noordkust van Japan drijven. De heldere blauwe kleur komt voort uit extracten van zeewier. Is dit dan een bier dat bedreigd wordt door de klimaatverandering?

Welk bier zou jij wel eens willen uitproberen?
Meer
Lees meer...