Left Right
scrollTop top

Nieuwe gedetailleerde lijst van risicozones: in deze regio’s geldt code rood of een verplichte quarantaine


kleurcode buitenlandse zaken update 10 juli 2020
© EPA

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de lijst met kleurencodes voor vakantiebestemmingen voor Belgen een update gegeven. Enkele Portugese en Spaanse regio’s kregen code rood.

Wie uit een rode zone terugkeert naar België, moet verplicht in quarantaine om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overtreders riskeren een boete tot 4.000 euro. Eerder dreigde de overheid zelfs met gevangenisstraffen.

De FOD Buitenlandse Zaken heeft de rode zones nu meer in detail bepaald. Voor Portugal gaat het enkel om Amadora, Odivelas, Sintra (Queluz-Belas / Massamá – Monte Abraão / Agualva-Mira Sintra / Algueirão-Mem Martins / Rio de Mouro / Cacém-São Marcos), Loures (Camarate, Unhos, Apelação/Sacavém-Pior Velho) en Lisboa (Santa-Clara). De hoofdstad Lissabon valt grotendeels buiten het risicogebied. In Spanje zijn de districten La Segria (de provincie Lerida in Catalonië) en het district La Mariña (de provincie Lugo in Galicië) rode zones.

Voor terugkerende reizigers werden er nog geen oranje zones aangeduid. Code oranje betekent dat bezoekers worden aangeraden om na hun reis op consultatie te gaan bij de huisarts. Alle andere zones in Europa kleuren groen. Mensen die naar Zweden reizen, worden dus geen beperkingen opgelegd, ondanks de vele nieuwe besmettingen in het land.

Waar mogen we (niet) binnen?

Daarnaast voert Buitenlandse Zaken een nieuwe kleurcode in om duidelijk te maken of Belgen al dan niet naar het land mogen reizen. Deze kleurcode staat dus los van de waarschuwing voor een eventuele epidemie.

Op de rode lijst voor vertrek staan, naast de gebieden in Spanje en Portugal, de landen Finland, Ierland, Malta en Noorwegen. Dat laatste land wordt binnenkort wellicht van de lijst geschrapt, want de Noorse regering besliste pas om vanaf 15 juli de grenzen te openen voor meer landen, waaronder België. Ook naar Finland mogen we reizen vanaf 13 juli.

Wie naar Cyprus, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk of IJsland vertrekt, gaat naar een oranje zone. Dat wil zeggen dat je er mogelijks voorwaarden opgelegd krijgt. De autoriteiten van Cyprus, Groenland en de Faeröer-eilanden laten bij reizigers een verplichte coronatest uitvoeren. IJsland geeft reizigers dan weer de keuze tussen een test of quarantaine en het Verenigd Koninkrijk kiest voor quarantaine. Vanaf vandaag moeten reizigers naar Engeland niet langer in quarantaine. Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen de versoepeling later doorvoeren.

De groene zones zonder reisbeperkingen: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Letland, Kroatië, Nederland, Polen, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein, Litouwen, Estland, Bulgarije, Tsjechië, Slovenië, Roemenië, Slowakije en Griekenland. In Spanje en Portugal zijn er in bepaalde regio’s reisbeperkingen van kracht.

Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij om niet-essentiële reizen zoals toerisme. Essentiële reizen zullen wel nog toegestaan zijn.

Wat met Belgen in rode zones?

Belgen, die zich momenteel al in één van de rode zones bevinden, worden niet verplicht om meteen terug te keren naar ons land. Buitenlandse Zaken stelt dat ze strikt de regels van de lokale gezondheidsautoriteiten moeten opvolgen. Eens ze terug naar België reizen, worden ze wel verplicht om in quarantaine te gaan en een coronatest te ondergaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update