Acht bekende vrouwen gooien alles in de strijd tegen kanker

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en dat gaat gepaard met talloze acties. Onder leiding van initiatiefneemster Fien Germijns zullen acht vrouwen de taboesfeer rond borstkanker doorbreken in het programma Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Door letterlijk uit de kleren te gaan, willen ze aandacht vragen voor de impact van deze ziekte op het lichaam en het leven van vrouwen.

Borstkanker blijft de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In België treft het één op de zeven vrouwen. Op dinsdag 26 maart 2024 zullen de acht vrouwen een eenmalige stripact opvoeren voor 2.000 toeschouwers in het Kursaal in Oostende. De opbrengst van deze act gaat integraal naar Kom op tegen Kanker. De campagne wordt uitgezonden van maandag 25 maart tot en met donderdag 28 maart, met de finale op zaterdagavond rond 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX.

In 2022 gingen acht bekende mannen uit de kleren voor de goede zaak. Onder meer Niels Destadsbader, Dieter Coppens en Bart Peeters wilden zo het taboe rond prostaat- en teelbalkanker doorbreken.

Acht vrouwen

De acht vrouwen die deze editie aanvoeren zijn Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Sarah Vandeursen, Zita Wauters, Maïmouna Badjie, Fien Germijns en Marleen Merckx.

Radiopresentatrice Fien Germijns is de initiatiefneemster van het project. “Hoe verder we stonden met de opnames, hoe meer ik overtuigd raakte van de schoonheid en het grote belang van dit programma. Eén op de zeven vrouwen in ons land krijgt borstkanker. Ik heb er persoonlijk nog niet mee te maken gekregen, maar net daarom wil ik graag alles in de strijd gooien. Ik ben nu al ongelofelijk trots op de zeven andere vrouwen die met de neus (en de borsten) in dezelfde richting wijzen”, vertelt ze.

Ann Van den Broeck

(Musical)actrice en zangeres Ann Van den Broeck werd zelf geconfronteerd met hormonale borstkanker. “Tijdens het pittige traject merkte ik hoeveel mensen behoefte hadden aan een klankbord, een lotgenoot, iemand die écht wist waar ze door gingen. Vooral de periode ná de behandeling, de revalidatie, blijkt vaak een lange, eenzame weg, want je bent toch genezen? Ik ben blij dat ik mijn verhaal mag toevoegen aan Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Dat dansje op het podium neem ik er dan met plezier bij”, zegt Ann.

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd: van maandag 25 maart tot en met donderdag 28 maart, en zaterdag de finale,  rond 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Tickets voor de stripact zijn beschikbaar op vrtmax.be/doemee

Meer
Lees meer...