Left Right
scrollTop top

Veel kritiek op WHO dat zegt dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd geen alcohol mogen drinken


Vrouwen alcohol
© Shutterstock

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een eerste versie van hun ‘Global Alcohol Action Plan 2022-2030′ gelanceerd. Hoewel dat document 37 pagina’s telt, is het één zinnetje dat voor veel ophef zorgt. Daarin raadt de WHO vrouwen in de vruchtbare leeftijd namelijk af om alcohol te drinken, los van het feit of ze wel of niet zwanger willen worden. Critici noemen de richtlijn “absurd” en vinden dat het vrouwen reduceert tot “reproductieve wezens”.

Jaarlijks sterven wereldwijd zo’n 3 miljoen mensen aan de gevolgen van alcohol. Een veelvoud daarvan krijgt op andere manieren te maken met de negatieve gevolgen van alcohol. Dat de Wereldgezondheidsorganisatie iets wil doen aan schadelijk alcoholgebruik is dan ook niet zo vreemd.

Actieplan tegen alcohol

De WHO deelde daarom een eerste draft van hun uitgebreide actieplan om tussen 2022 en 2030 een wereldwijde strategie te ontwikkelen om het schadelijke gebruik van alcohol als prioriteit voor de volksgezondheid te zien. Dat ‘Global Alcohol Action Plan 2022-2030‘ bestaat in totaal uit 37 pagina’s en valt online te raadplegen.

Ondanks veel goede zaken in het plan is er één zinnetje dat bakken kritiek krijgt. “Er moet passende aandacht worden besteed aan het voorkomen dat kinderen en adolescenten beginnen met drinken en het voorkomen van alcoholgebruik onder zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd”, valt er te lezen halverwege het document.

Het idee van de WHO daarbij is duidelijk. De mogelijke risico’s voor een foetus in de eerste weken van de zwangerschap zijn uiteraard heel groot. Dat de organisatie niet lijkt te beseffen dat niet iedere vrouw kinderen wil of tijdens al hun vruchtbare jaren zwanger willen worden, is daarentegen wel heel vreemd.

“WHO zet vrouwenrechten op het spel”

“Het is buitengewoon verontrustend om te zien dat de Wereldgezondheidsorganisatie de zwaarbevochten vrouwenrechten op het spel zet door te proberen hun lichaam en keuzes op deze manier te beheersen”, zegt de Britse organisatie British Pregnancy Advisory Service (BPAS) in een reactie op de tekst. “Door alle vrouwen gedurende 40 jaar van hun leven te behandelen als niet meer dan bloedvaten, reduceert de WHO vrouwen tot weinig meer dan hun reproductieve mogelijkheden.”

“Momenteel is er geen consensus over de vraag of een laag tot middelmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap daadwerkelijk schadelijk is. Het is dus volkomen absurd om deze adviezen terug te laten gaan naar de ‘pre-zwangere’ periode, ongeacht de individuele zwangerschapsintentie”, klinkt het.

WHO: “Mensen bewust maken van ernstige gevolgen”

De WHO ontkent ondertussen dat het alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd verbiedt om alcohol te drinken. Ze beklemtonen ook dat het actieplan dat online verschenen is slechts een eerste versie is die nog aangepast zal worden.

“Het huidige ontwerp van het wereldwijde actieplan van de WHO beveelt niet aan alle vrouwen die de leeftijd hebben waarop ze zwanger kunnen worden, om zich te onthouden van alcohol. Wel wil het mensen bewust maken van de ernstige gevolgen die het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan hebben, ook als de zwangerschap nog niet bekend is”, zegt een woordvoerder aan Metro.co.uk.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…