Kylian Mbappé doet oproep aan Fransen om niet voor extreme partijen te stemmen

Hoewel het Franse nationale voetbalelftal, Les Blues, wederom een van de favorieten is om het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland te winnen, staat Frankrijk momenteel vooral in het teken van de aankomende algemene verkiezingen. De Franse spelers worden overspoeld met politieke vragen van de aanwezige pers, en sterspeler Kylian Mbappé had een duidelijke boodschap voor zijn landgenoten.

Op 9 juni boekte het extreemrechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen een overtuigende overwinning bij de Europese verkiezingen in Frankrijk. Naar aanleiding hiervan ontbond president Emmanuel Macron, leider van de liberale Renaissance-partij, het Franse parlement en riep nieuwe verkiezingen uit. Deze verkiezingen vinden plaats op 30 juni en 7 juli en kunnen mogelijk resulteren in de aanstelling van een nieuwe premier.

Franse nationale ploeg

Deze politieke ontwikkelingen zorgen voor veel vragen aan de Franse spelers op het EK voetbal. Om te voorkomen dat de nationale ploeg wordt ingezet voor politieke doeleinden, publiceerde de Fédération Française de Football (FFF) een open brief waarin staat dat spelers hun mening mogen geven. Daarnaast beklemtonen ze wel dat de Franse nationale ploeg en zijn spelers niet mag worden gebruikt als politieke speelbal.

Aan de vooravond van de eerste EK-wedstrijd tegen Oostenrijk stond Kylian Mbappé de pers te woord. Het was dan ook niet verrassend dat hij meteen een vraag over de verkiezingen kreeg.

“We bevinden ons op een cruciaal moment in de geschiedenis van ons land. Je moet zaken kunnen ordenen en prioriteiten kunnen stellen. Wij zijn burgers, maar we mogen niet losgekoppeld zijn van de wereld om ons heen. We bevinden ons in een ongekende situatie. Ik wil mij tot het Franse volk richten, tot de jonge generatie. We zien heel duidelijk dat de extremen aan de poorten van de macht staan. Wij hebben de mogelijkheid om de toekomst van ons land te kiezen. Ik roep alle jongeren op om te stemmen. Het land moet zich identificeren met onze waarden van diversiteit, tolerantie en respect. Dat valt niet te ontkennen. Elke stem telt, je mag dat niet verwaarlozen. Ik hoop dat we de juiste keuze maken en dat we op de 7de juli nog steeds trots zijn om deze trui te dragen.“

Alle extreme partijen

Mbappé richtte zijn boodschap op alle extreme partijen, en dus niet enkel op het Rassemblement National (RM) van Marine Le Pen en Jordan Bardella. “Ik ben tegen extremen, want die zaaien verdeeldheid,” zei de Franse spits. “Moet ik een onderscheid maken tussen de extremen? Nee, want dat zijn ideeën die verdelen. Ik ben voor ideeën die mensen samenbrengen.”

Concentratie

De uitspraken van Kylian Mbappé en enkele andere Franse spelers – zoals Marcus Thuram – de voorbije dagen zorgt bij sommige fans voor kritiek. Zij vinden dat spelers enkel met het voetbal moeten bezig zijn.

“De wedstrijd van morgen (ondertussen dus vandaag, red.) is heel belangrijk. Maar er is een veel belangrijker situatie dan de wedstrijd. We zijn erg gefocust, we hebben ons zo goed mogelijk voorbereid, het is aan ons om ervoor te zorgen dat we geconcentreerd zijn. We gaan de kleuren van het land verdedigen om EURO 2024 goed te beginnen. Het één verhindert het ander niet”, legt Mbappé uit.

Meer
Lees meer...