Landen Europese Unie zetten licht definitief op groen voor universele lader voor smartphones

Niets lijkt een verplichte USB-C-oplaadpoort voor elektronische apparaten vanaf 2024 nog in de weg te staan. De verschillende ministers van Milieu van de Europese Unie hebben maandag namelijk hun akkoord gegeven voor de wet waarover al jarenlang onderhandeld wordt.

Het voorstel voor de implementatie van één universele oplader werd al meer dan tien jaar geleden voor het eerst door de Europese Commissie voorgesteld, nadat gebruikers van iPhone- en Android-toestellen klaagden over het feit dat zij verschillende opladers voor hun telefoons moesten gebruiken. Ook zag de EU op het vlak van milieu voordelen in het plan, omdat het de hoeveelheid elektronisch afval flink zou verminderen.

Akkoord door ministers van Milieu

In februari 2021 keurde het Europees Parlement een resolutie goed die wethouders aanspoort om een universele norm voor oplaadkabels vast te leggen. Daarna ging de zaak naar de Europese Commissie die die resolutie moest omzetten in een wet. Het delicate onderwerp bleef echter aanslepen. Uiteindelijk duurde het tot 7 juni voor EU-wetgevers en de 27 lidstaten een definitief besluit hebben genomen over de kwestie.

Dat wetsvoorstel werd begin oktober door een overgrote meerderheid in het Europees Parlement goedgekeurd. En nu hebben ook de ministers van Milieu uit de lidstaten van de EU hun akkoord gegeven. Het enige wat nu nog nodig is, is dat de parlementsvoorzitter Roberta Metsola en een vertegenwoordiger van de Raad van de EU – momenteel in handen van Tsjechië – het wetsvoorstel ondertekenen. Daarna moet het gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de Europese Unie.

USB Type-C

Het nieuwe wetsvoorstel maakt USB Type-C vanaf het najaar van 2024 de gemeenschappelijke oplaadpoort in de EU. Die regels gelden voor alle “kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten”. Daaronder vallen mobiele telefoons, tablets, e-readers, draagbare oortjes, digitale camera’s, koptelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers die oplaadbaar zijn via een kabel.

Voorlopig vallen laptops dus buiten de regels, al zullen zij tegen begin 2028 ook moeten voldoen aan de nieuwe EU-eisen. Ook over regels rond draadloos opladen, is nog geen besluit genomen.

Meer
Lees meer...