Libanon wil ‘Barbie’ bannen omdat de film “homoseksualiteit promoot”

Libanon wil de film Barbie van Greta Gerwig bannen omdat de film homoseksualiteit zou promoten. Deze beslissing komt als een verrassing aangezien er in de film geen enkel openlijk homoseksueel personage te vinden is.

De film Barbie zorgde nog voor z’n release in juli voor problemen in verschillende Aziatische landen. Toen ging het vooral om een wereldkaart die in de film getoond werd, waarop verschillende landen de controversiële nine dash line meenden te herkennen. Maar nu zijn er landen die aanstoot nemen aan de “promotie van homoseksualiteit in de film”.

Homoseksualiteit promoten

Mohammad Mortada, de minister van Cultuur van het land uit het Midden-Oosten, laat weten dat Barbie “homoseksualiteit en seksuele transformatie promoot”. Daardoor “gaat de film in tegen de waarden van geloof en moraal” omdat het het belang van het gezin minimaliseert. “De film gaat in tegen de morele en religieuze waarden in Libanon omdat het perversiteit en gendertransformatie promoot terwijl de film oproept tot het verwerpen van het patriarchaat en de rol van moeders in het belachelijke trekt”. Minister Mortada krijgt de steun van de sjiitische groepering Hezbollah, waarvan de leider Sayyed Hassan Nasrallah eerder dit jaar nog liet weten dat wie zich schuldig maakt aan homoseksualiteit de doodstraf moet krijgen.

Barbie wordt nog niet meteen geband in Libanon maar zal geëvalueerd worden door de lokale censuurcommissie. Libanon wordt doorgaans gezien als een van de meest vooruitstrevende landen in het Midden-Oosten. Zo was het in 2017 het eerste land in de regio dat een pride week organiseerde, maar door het moeilijke economische en politieke klimaat, komen de conservatieve stemmen opnieuw naar boven.

Normaal zou de film in het Midden-Oosten gelijktijdig met België in première gegaan zijn op woensdag 19 juli, maar deze releasedatum werd verplaatst naar donderdag 10 augustus en werd nu nog eens verplaatst naar woensdag 31 augustus. Maar het is dus nog niet duidelijk in hoeveel landen de film daadwerkelijk in première zal gaan.

Bekijk hier nog eens de officiële trailer voor Barbie:

Lees hier onze review van Barbie.

Meer
Lees meer...