‘Lightyear’ verboden in Saoedi-Arabië door lesbische kus

Nu woensdag, op 15 juni 2022, verschijnt Lightyear in de Belgische zalen. Later volgt ook de release in andere landen. Al zal dat in Saoedi-Arabië niet het geval zijn. De film werd daar namelijk verboden aangezien er een kus tussen twee vrouwen in de film zit.

Lightyear, de nieuwste film van Pixar, vertelt het verhaal van Buzz Lightyear. Die kennen we allemaal als het speelgoedfiguurtje uit de films van Toy Story, maar deze keer gaat het niet om speelgoed. Lightyear zal namelijk het verhaal vertellen van de astronaut waarop het speelgoedfiguurtje van Andy gebaseerd is.

Lesbische kus

Lightyear bevat een kus tussen Hawthorne en haar partner, twee vrouwen. En daar was Saoedi-Arabië niet mee gediend. Aanvankelijk werd de scène geschrapt uit de film, maar na een statement waarin werknemers van Pixar zeiden dat Disney “homoseksuele affectie” censureerde werd de scène teruggehaald.

Daardoor zal de film nu niet te zien zijn in Saoedi-Arabië, laat The Hollywood Reporter weten. Ook in Koeweit zal de film om dezelfde reden niet in de zalen komen.

Volgende in lange rij

Lightyear is lang niet de eerste film van Disney die geband wordt in Midden-Oosterse landen. Eerder werden ook Doctor Strange in the Multiverse of Madness en Eternals geband. In beide gevallen ging het om films met openlijk homoseksuele personages. De landen vroegen toen aan Disney om de scènes uit de films te knippen, maar Disney weigerde, waardoor de films volledig geband werden.

Ook West Side Story werd geband in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Oman en Koeweit. Daarbij ging het niet om homoseksuele personages, maar wel om het transgender personage Anybodys, gespeeld door de non-binaire acteur Iris Menas.

Bekijk hier de trailer van Lightyear:

Lightyear verschijnt op woensdag 15 juni 2022 in de Belgische zalen.

Meer
Lees meer...