‘West Side Story’-remake verboden in Saoedi-Arabië en Koeweit vanwege LGBTQ-personage

De remake West Side Story van de legendarische filmregisseur Steven Spielberg zal jammer genoeg in minstens twee landen niet worden vertoond. De film is namelijk verboden in Saoedi-Arabië en Koeweit, vanwege de aanwezigheid van een LGBTQ-personage, wiens rol ook wordt vertolkt door een non-binaire acteur.

Steven Spielberg is een van de meest invloedrijke persoonlijkheden in de geschiedenis van de cinema. Hij is de bekendste regisseur van Hollywood en een van de rijkste filmmakers ter wereld. Hij heeft een aantal succesvolle en veelgeprezen werken op zijn naam staan, waaronder Schindler’s List, E.T., Jaws, Jurassic Park en Indiana Jones. En nu waagt hij zich aan een nieuw genre met de remake van West Side Story, met o.a. Ansel Elgort, Maddie Ziegler en Rachel Zegler in de hoofdrollen.

Censuur

Helaas zal de nieuwe muzikale film van Spielberg niet vertoond worden in Saoedi-Arabië en Koeweit. Die landen hebben de live actionremake geen release certificaat gegeven, waardoor het daar niet mag verschijnen volgens The Wrap. De film zou oorspronkelijk op 9 december in Saoedi-Arabië worden uitgebracht, net voor de Noord-Amerikaanse release op 10 december.

Ondertussen hebben ook andere landen in het Midden-Oosten, waaronder Bahrein, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten naar verluidt gevraagd om te knippen in de nieuwe verfilming van Stephen Sondheims klassieke musical, anders gingen ook zij de film verbieden. Walt Disney en 20th Century Studios hebben echter besloten om dat niet te doen, vertelde een insider ook aan The Wrap. De studio’s verwachten wel dat de film dan in enkele andere landen in het Midden-Oosten zal worden uitgebracht.

De reden voor het verbod van de in New York afspelende musical is niet helemaal gespecificeerd, maar The Wrap suggereerde dat het te wijten zou zijn aan Anybodys. Dat is een transgender tienerpersonage gespeeld door acteur Iris Menas, die zich identificeert als non-binair.

Stephen Sondheim

Saoedi-Arabië heeft eerder al een tal van films gecensureerd op basis van kwesties rond het LGBTQ-zijn, wat illegaal is in het land. De release van Marvels Eternals, waarin een homoseksuele superheld voorkomt, werd daar onlangs ook verboden.

In New York beleefde West Side Story op 29 november zijn wereldpremière, een redelijk sombere aangelegenheid omdat Stephen Sondheim enkele dagen daarvoor was overleden. “Zijn verbazingwekkende werk met West Side Story in 1957 zette hem voor het eerst op de kaart en lanceerde een carrière die die kaart volledig zou hertekenen, de musical en het theater opnieuw zou uitvinden en een oeuvre zou creëren dat zonder enige twijfel zo onsterfelijk is als alles wat door een sterveling kan worden gemaakt”, zei regisseur Steven Spielberg op het evenement in een ontroerend eerbetoon aan de overleden componist.

Bekijk hieronder de officiële trailer van Steven Spielbergs West Side Story:

West Side Story verschijnt vanaf 8 december in de bioscoop.

Meer
Lees meer...