Left Right
scrollTop top

Broadway eert overleden Stephen Sondheim op Times Square


Broadway eert overleden Stephen Sondheim op Times Square
© Youtube/ OnStage Blog

Vorige week overleed een van Broadways bekendste componisten Stephen Sondheim. Bij het brede publiek doet de naam niet meteen een belletje rinkelen, maar Sondheim maakte onder andere musicals als Sweeney Todd, West Side Story en Into The Woods. Die musicals werden ook verfilmd. Daarnaast liet hij een grote indruk achter op Broadway en zijn mensen. De componist werd daarom dit weekend geëerd op Times Square.

Overal waar musical is, is Stephen Sondheim. Of hij de musical nu zelf maakte, of de maker ervan inspireerde, hij was altijd betrokken. De componist overleed op vrijdag 26 november op 91-jarige leeftijd. Als antwoord daarop kwam zijn geliefde Broadway samen. Uit alle theaters op de lange New Yorkse straat kwamen artiesten samen om Sondheim’s lied Sunday te brengen. Onder andere componisten Lin-Manuel Miranda en Sara Bareilles waren aanwezig.

Alomtegenwoordig

Zelfs als je denkt nog nooit gehoord te hebben van Stephen Sondheim is de kans groot dat je al iets van hem hebt gezien. De bekendste musical waar hij ooit aan meewerkte is zonder twijfel West Side Story, een modern Romeo-en-Juliaverhaal dat zich afspeelt in New Yorkse straatbendes. De musical komt volgende maand opnieuw uit in de bioscopen. Steven Spielberg maakte een nieuwe verfilming, met Ansel Elgort en Rachel Zegler in de hoofdrol. Artiesten Kali Uchis en Ozuna maakten voor de gelegenheid een nieuwe versie van het lied America en doopten het Another Day in America.

Daarnaast maakte Sondheim ook Sweeney Todd, een soort van horrormusical. Het verhaal werd later verfilmd door Tim Burton met Johnny Depp en Helena Bonham-Carter in de hoofdrollen. Ook Into The Woods is van de hand van de Amerikaanse componist. De musical is vooral bekend door zijn verfilming uit 2014. Die verfilming kon rekenen op een absolute topcast, met namen als Chris Pine, Emily Blunt, Meryl Streep en Josh Brolin, aka Thanos uit de Avengers-films.

Eerbetoon

Stephen Sondheim liet een schat aan verhalen en muziek achter. Een schat waar de hele musicalwereld bewondering zal blijven voor tonen. Dat werd duidelijk toen op zondag alle New Yorkse theaterartiesten samenkwamen op Times Square om Sondheim’s Sunday te brengen. Een lied uit een van zijn composities, Sunday in The Park with George. Componiste en zangeres Sara Bareilles was alvast onder de indruk. “Het voelde alsof we in de kerk waren”, vertelde ze aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Variety. “Om hem te herdenken, deden we wat we het best kunnen. We zongen en lieten onze stemmen horen. We kwamen samen als een gemeenschap, als een familie.”

Het laatste optreden van Sondheim was te zien in de Netflixfilm tick…tick Boom. Daarin was zijn stem te horen op het antwoordapparaat van Jonathan Larson, gespeeld door Andrew Garfield.

Bekijk het eerbetoon hier:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…