‘Love Actually’-regisseur schaamt zich voor gebrek aan diversiteit

Nu Kerstmis er weer aankomt, zijn ook de romcoms terug van weggeweest. Een van de meest bekeken films tijdens de kerstperiode is zonder twijfel nog steeds Love Actually. De film viert bijna zijn twintigste verjaardag en vierde dat deze week met de reünie The Laughter and Secrets of Love Actually. Daarin vertelde regisseur Richard Curtis dat hij een aantal zaken aan de film zou willen veranderen.

De romantische komedie Love Actually, waarin we als kijker verschillende kleine (en overlappende) verhaaltjes te zien krijgen, bestaat al bijna twintig jaar. Hoewel de film al jaren tot de beste en meest succesvolle kerstfilms aller tijden behoort, krijgt het de laatste jaren toch vaker te maken met heel wat kritiek. Sommige verhaallijnen zouden namelijk ongepast zijn. Dat geeft regisseur Richard Curtis nu ook toe tijdens een castreünie op de Amerikaanse televisie.

Love Actually

In Love Actually worden acht verschillende koppels gevolgd in de periode voor Kerstmis. Die periode verloopt voor de een al wat romantische dan voor de ander. Uiteindelijk lopen de acht verhalen over in elkaar, wat het voor de kijker allemaal nog aangenamer maakt.

De film kan rekenen op een absolute topcast met onder andere Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson en Rowan Atkinson.

“Gebrek aan diversiteit”

Die cast was samen met regisseur Richard Curtis afgelopen week in een special op de Amerikaanse zender ABC te zien. In The Laughter and Secrets of Love Actually blikken ze samen terug op hun periode op de set en het succes van de film.

Maar tijdens dat gesprek werd ook een ander onderwerp aangehaald. De film wordt namelijk al een tijdje bekritiseerd door zijn gebrek aan diversiteit. Een standpunt dat regisseur Curtis maar al te goed begrijpt.

“Sommige dingen zijn echt niet meer van deze tijd”, vertelt hij. “Ik zou zaken veranderen als ik ‘m nu zou maken. De maatschappij is zo hard veranderd.” Maar daarnaast geeft de regisseur ook toe dat de film een nogal witte cast had. “Het gebrek aan diversiteit is iets dat mij nu echt oncomfortabel maakt. Ik schaam me er soms echt voor”, vertelde hij. Of de reünie ook in België te zien zal zijn, is niet bekend.

Bekijk hier een clip uit The Laughter and Secrets of Love Actually:

Meer
Lees meer...