‘Love Actually’ is volgens velen ‘problematic’ en zou in 2021 niet meer gemaakt kunnen worden

Love Actually, dat sinds vorig jaar op Netflix staat, is al jaren een klassieker rond Kerstmis, maar toch krijgt de film uit 2003 de laatste tijd enorm veel kritiek. Zo zouden sommige verhaallijnen ongepast en/of kwetsend overkomen. Verschillende twitteraars zijn het er alleszins over eens: de film zou niet meer passen in de huidige tijdsgeest.

De romantische komedie Love Actually, waarin we als kijker verschillende kleine (en overlappende) verhaaltjes te zien krijgen, bestaat al bijna twintig jaar. Hoewel de film al jaren tot de beste en meest succesvolle kerstfilms aller tijden behoort, krijgt het de laatste jaren toch vaker te maken met heel wat kritiek. Sommige verhaallijnen zouden namelijk ongepast zijn, en sommige mensen snappen niet waarom de film ooit zo een succes is geworden. Een aantal tweets tonen aan waar de problemen van de film precies zitten.

1. Body positivity

Martine McCutcheon als Natalie.
Credits: Universal Pictures

Eén van de vele verhaallijnen is die van het personage Natalie, gespeeld door Martine McCutcheon. Zij solliciteert voor een job bij de Britse premier David, gespeeld door Hugh Grant, en krijgt die ook. Wat vele kijkers nu dwars zit, is het aantal opmerkingen rond haar gewicht.

Onaanvaardbaar in 2021, maar duidelijk aanvaardbaar in het begin van de jaren 2000. Dat is volgens filmfans een van de vele redenen, waarom de film in 2021 geen kans zou hebben om zelfs nog maar gemaakt te worden. Diezelfde verhaallijn, met de Britse premier, zou namelijk ook aantonen dat het gebruiken van een machtspositie toegestaan is om vrouwen in bed te krijgen.

2. Het verbloemen van stalkgedrag

Andrew Lincoln als Mark.
Credits: Universal Pictures

Een ander, heel bekend, verhaaltje uit de film is dat van Juliet (Keira Knightley) en Mark (Andrew Lincoln). Juliet is pas getrouwd met Peter (Chiwetel Ejiofor), wanneer Mark erachter komt dat hij gevoelens heeft voor haar. Naast het feit dat Peter ook Marks beste vriend is, bezit Mark nog geheime tapes van Juliet. Die bekijkt hij dagelijks, terwijl Juliet zelfs niks afweet van het bestaan van die beelden. Verder in de film, komt Mark haar de liefde verklaren aan de hand van de door iedereen gekende kartonnen plakkaten met een tekst op.

Volgens velen is Mark een stalker en verbloemt de film dat gedrag. Iets wat op de dag van vandaag voor velen onacceptabel zou zijn.

3. Seksisme

Het kwam al eerder aan bod, maar de verhaallijn tussen de Britse premier David en secretaresse Natalie, is volgens velen hét bewijs dat seksisme aan het begin van de jaren 2000 normaal was in Hollywood. Naast hen, is er ook nog een ander koppel waar er sprake zou zijn van seksisme en machtsmisbruik. Ook Jamie (Colin Firth) zou er gebruik van maken om zijn Portugese dienstmeisje Aurelia (Sienna Guillory) voor zich te winnen.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere quotes uit de film, onder andere over homo’s en het objectiveren van vrouwen, die onaanvaardbaar zijn en in deze tijd zouden veroordeeld worden. Toch zal Love Actually nog steeds de favoriet van vele mensen blijven, zeker tijdens de kerstperiode.

Lees hieronder een aantal ‘kwade’ tweets over Love Actually:

https://twitter.com/pcrekh/status/1474427629264461830

Meer
Lees meer...