‘Magic: The Gathering’-kaart verkocht voor recordbedrag van 421.000 euro

Er zijn blijkbaar nog andere manieren om geld te verdienen buiten die flipperkast van Wall Street. Een ultra-zeldzame Black Lotus-kaart verkocht deze week voor meer dan 400.000 euro.

De Black Lotus is de heilige graal van Magic: The Gathering. Een ultieme natte droom van elke verzamelaar die het populaire kaartspel speelt. De kaart is een berucht lid van de allereerste druk van het spel in 1993, de zogenaamde Alpha set.

Wizards of the Coast, het Amerikaanse bedrijf achter het spel, herdrukte de kaart maar twee keer. Er kwam nooit meer een oplage en dat zal volgens Wizards ook zo blijven. Het bedrijf zit trouwens ook achter het gevierde rollenspel Dungeons & Dragons.

Completely broken

Dat is trouwens niet de enige reden waarom de kaart zo veelgezocht is. Black Lotus is helemaal ‘broken‘. Dit betekent dat de kaart de mogelijkheid heeft om elke partij waar zij in aanwezig is compleet over te nemen. De kaart ‘breekt’ met andere woorden het spel. Deze combinatie van buitengewone kracht en extreme zeldzaamheid is de reden achter het hoge prijskaartje.

YouTubers gaan volledig uit hun dak als ze de fabelachtige Black Lotus uit een kaartenpakje trekken.

Wizards dumpte de kaart snel op hun ‘reserve list‘, een soort hoek voor stoute kaarten die het daglicht niet meer mogen zien. Maar het is te laat om het de gemaakte fout terug te nemen. Verzamelaars blijven koortsachtig zoeken naar de allerlaatste drukken van de kaart.

Handtekening van de tekenaar

De Black Lotus die deze week over de bank ging, was nog zeldzamer. De kaart was gehandtekend door Christopher Rush, de kunstenaar achter de originele Black Lotus. Hierdoor schoot de prijs op de online veiling omhoog naar astronomische pieken. Fans laten hun kaarten vaak handtekenen door de kunstenaars op conventies.

De vorige recordverkoop van een Black Lotus kwam neer op zo’n 140.000 euro in 2019. Misschien toch even in de garage kijken of je nog oude Magic-kaarten hebt liggen?

Als je meer wilt weten over de kaart hebben we nog een tip: De YouTuber Rhystic Studies maakte een echte documentaire over de geschiedenis van de kaart:

Meer
Lees meer...