Manipuleert Elon Musk de markt? En nog twee andere vragen over de bitcoin-stunt van Tesla

De mega-investering van autobouwer Tesla in bitcoin stuwde de cryptomunt naar nieuwe hoogten. Maar het opvallende initiatief roept ook grote vragen op.

Elon Musk, de grote marktmanipulator?

De voorbije weken maakte Musk in zijn gekende stijl, waarbij je vaak niet weet of hij ernstig is of een grap wil uithalen, reclame voor bitcoin, net als voor de kleinere cryptomunt Dogecoin. Die geinigheidjes, vooral via zijn Twitter-account met 46 miljoen volgers, komen nu in een heel ander licht te staan nu blijkt dat hij via de balans van Tesla zomaar eventjes 1,5 miljard dollar aan bitcoin gekocht heeft.

Op 20 december noemde Musk bitcoin nog “bs” of “bullshit“, maar daarna ontpopte hij zich tot een grote fan.

Belangrijke vragen zijn wanneer die aankopen precies plaatsvonden en of het wel ethisch is dat Musk de afgelopen weken bitcoin zo omhoog praatte. Het document dat Tesla indiende bij beurswaakhond SEC zegt niet op welk moment Tesla de cryptomunten aangekocht heeft, maar zegt wel dat de diversificatie naar cryptomunten gebaseerd is op een beleggingsstrategie die in januari 2021 goedgekeurd is.

Betalen in bitcoin, is dat wel realistisch?

Tesla geeft aan “in de nabije toekomst te beginnen met bitcoin te aanvaarden als een vorm van betaling” voor zijn producten. Maar zolang de hype rond bitcoin niet gaat liggen, is het uitgesloten dat de cryptomunt een belangrijke rol als betaalmunt zal spelen.

Een cryptomunt zal immers alleen algemeen aanvaard worden als betaalmiddel als er enige stabiliteit is in de wisselkoers met courante munten als dollar of euro. Want als dat niet zo is, dan dreigt de partij die de bitcoins aanvaardt, met flinke virtuele verliezen opgezadeld te zitten mocht de cryptomunt een duik nemen. En als de koers dag na dag zou stijgen, moet je als bitcoinbezitter wel gek zijn om je cryptomunten te gebruiken.

Is bitcoin nu helemaal mainstream?

De traditionele bank- en beleggingswereld kijkt met gemengde gevoelens naar de opkomst van bitcoin en andere cryptomunten. De regelgevers plaatsen grote vraagtekens bij de digitale beleggingen. Anderzijds neemt bij de banken de druk toe van klanten, die niet langs de zijlijn willen blijven staan terwijl de cryptomunten almaar aan waarde winnen. Gespecialiseerde crypto-apps, die razend populair zijn bij de millennial-generatie, springen in het gat dat de banken laten.

Hoe dan ook wordt ook de traditionele belegger mee in het cryptobad getrokken. De Nederlandse beursexpert Karel Mercx wijst op een bijzonder neveneffect van de Tesla-démarche. De autobouwer behoort sinds kort tot de S&P500, de belangrijkste brede beursgraadmeter van de VS. Dat betekent dat elke belegger die via een fonds of een tracker in de S&P500-korf geïnvesteerd heeft, nu via Tesla blootgesteld is aan bitcoin. Dat geldt uiteraard ook voor alle andere indexen waar Tesla lid van is, waaronder Nasdaq.

Meer
Lees meer...