Left Right
scrollTop top

Mars-helikopter Ingenuity maakt eerste succesvolle vlucht


Mars helicopter Ingenuity
© NASA

De eerste korte vlucht van NASA’s Mars-helikopter Ingenuity is succesvol verlopen. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie bevestigd. Het is de eerste gecontroleerde gemotoriseerde vlucht die uitgevoerd wordt op een andere planeet.

Uit vluchtgegevens blijkt dat de kleine helikopter Ingenuity om 9.34 uur Belgische tijd opgestegen naar de geplande maximumhoogte van 10 feet (3 meter) en daar gedurende 30 seconden stabiel is blijven hangen. Vervolgens is hij opnieuw afgedaald naar het oppervlakte van Mars om uiteindelijk na een vlucht van 39,1 seconden veilig te landen.

“Ingenuity is de laatste in een lange en bekende traditie van NASA-projecten die een doel voor ruimteverkenning bereiken dat ooit voor onmogelijk werd gehouden”, zei waarnemend NASA-beheerder Steve Jurczyk na afloop.

1,8 kilogram

Ingenuity een kleine helikopter zonder meetinstrumenten aan boord. Het doel ervan is om te testen of het mogelijk is om in de toekomst andere planeten te verkennen door middel van gelijkaardige toestellen. De Mars-helikopter weegt dan ook amper 1,8 kilogram en is 49 centimeter hoog. De rotorbladen zijn 1,2 meter breed.

De besturing van Ingenuity gebeurt volledig autonoom omdat de afstand van de aarde naar Mars te lang is om live in te grijpen. Een andere moeilijkheid voor het team van NASA is de extreem dunne atmosfeer op Mars met slechts 1 procent van de druk aan het oppervlak in vergelijking met op aarde. Dat is vergelijkbaar met vliegen op een hoogte van 30 kilometer op aarde.

Volgende testvlucht

De komende weken zal de Mars-helikopter nog meerdere, langere testvluchten ondernemen. Eerst moet Ingenuity wel vier à vijf dagen rusten omdat het zo lang duurt om de batterijen opnieuw op te laden.

Bij iedere vlucht bestaat ook het risico dat de landing misloopt. De helikopter heeft namelijk geen zelfbalancerend systeem waardoor een kleine windstoot kan zorgen voor een slechte landing en het einde van de missie.

Bekijk de eerste foto van Ingenuity in de lucht op Mars


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…