Mattel onder vuur door “inclusieve” olympische Barbiepoppen

Om het einde van de Olympische Spelen te vieren, heeft Mattel foto’s gedeeld van een nieuwe collectie Barbiepoppen. Het gaat om poppen die de vijf nieuwe olympische sporten vertegenwoordigen. Mattel ging daarbij voor poppen met verschillende etniciteiten, maar er was geen enkele Aziatische pop te bespeuren. Nochtans vonden de Olympische Spelen plaats in Tokio hadden verschillende van de nieuwe sporten Aziatische medaillewinnaars.

Mattel, het merk achter de iconische Barbiepoppen, ligt momenteel onder vuur door een collectie die eigenlijk als doel had heel inclusief te zijn. Het gaat om een collectie van vijf poppen die de vijf nieuwe disciplines op de Olympische Spelen vertegenwoordigen.

Olympische Barbiepoppen

Om het einde van de Olympische Spelen in Tokio te vieren, deelde Mattel foto’s van een nieuwe collectie van Barbiepoppen. De foto’s werden gedeeld op Twitter en tonen de nieuwe poppen die de vijf nieuwe disciplines van de Olympische Spelen beoefenen. Het gaat daarbij dus om honkbal/softbal, klimsport, karate, skateboarden en surfen.

De afgelopen jaren deed Mattel al heel wat inspanningen om de Barbiepoppen inclusiever te maken. Zo zijn er al poppen met verschillende etniciteiten en poppen met beperkingen. Ook voor deze olympische collectie probeerde Mattel een inclusief aanbod samen te stellen. Maar daarbij sloeg het de bal toch mis.

Geen Aziatische Barbie

Al snel merkten volgers op Twitter op dat er geen Aziatische Barbiepop in de collectie te vinden was. Dat was volgens velen vreemd, aangezien de spelen doorgingen in Tokio in Japan. Daarnaast gingen heel wat medailles in de nieuwe disciplines naar Aziatische atleten. Dat er geen enkele volledig Aziatische Barbie bij de collectie is, maar wel twee witte poppen met blond haar, werd op kritiek onthaald. Sommigen zien de skateboardende Barbie als (deels) Aziatisch, maar volgens hen is het nog steeds niet duidelijk genoeg, waardoor weinig Aziatische meisjes zichzelf kunnen herkennen in de Barbie.

Daarnaast is er ook kritiek over de lichaamsbouw van de poppen. Het gaat hier namelijk om olympische medaillewinnaars, maar toch hebben de poppen geen gespierde lichamen. Mattel heeft voorlopig nog niet gereageerd op de kritiek.

Meer
Lees meer...