Barbie lanceert nieuwe poppen met vitiligo en zonder haar

Mattel is al een tijdje bezig met z’n Barbiepoppen inclusiever te maken. Nadat er eerst Barbies verschenen met verschillende maten en huidskleuren, volgden er later poppen met uiteenlopende beperkingen. Zo was er bijvoorbeeld een barbie met een prothese en eentje in een rolstoel. En nu voegt Mattel daar nog twee bijzondere poppen aan toe.

De tijden dat Barbie blond, blank en belachelijk slank was, liggen ver achter ons. Mattel, het bedrijf dat de pop al tientallen jaren op de markt brengt, zet de laatste jaren enorm in op diversiteit. Zo zijn er tegenwoordig poppen met beperkingen, verschillende huidskleuren en figuren. En daar komen steeds nieuwe bij.

https://www.instagram.com/p/B68tkrqFihJ/

Vitiligo en een Barbie zonder haar

De nieuwste twee Barbies zijn er eentje met vitiligo en eentje zonder haar. Vitiligo is een pigmentaandoening, waarbij je huid op bepaalde plaatsen minder melanine aanmaakt. Het gevolg zijn plekken met minder of geen pigment. De laatste jaren werd deze aandoening bekender door het model Winnie Harlow. Zij was eerst te zien in America’s Next Top Model en groeide nadien uit tot één van de meest succesvolle modellen van het moment. En daarbij is haar unieke aandoening eigenlijk haar grootste troef.

De tweede nieuwe Barbie is er eentje zonder haar. Hoewel we Barbie vooral kennen van haar lange blonde haren, zijn er nu al heel wat poppen met verschillende kapsels. Deze gaan van krullen tot regenboogkleuren. Maar nu is er dus ook een Barbiepop zonder haar, want er zijn natuurlijk ook meisjes die geen haar hebben of hun haar verloren zijn.

Inclusiviteit

Al deze nieuwe poppen maken deel uit van de strategie van Mattel om hun poppen zo inclusief mogelijk te maken. Barbies zijn nog steeds razend populair bij jonge kinderen, maar de blonde perfecte pop zorgde vaak voor onrealistische schoonheidsidealen.

Daarnaast konden kinderen met een beperking het gevoel krijgen dat ze niet mooi of aantrekkelijk konden zijn. En daar wilde Mattel dus iets aan doen. Door poppen te maken met verschillende lichaamsvormen, huidskleuren of beperkingen, zorgen ze voor meer inclusiviteit, waardoor iedereen zich op een manier kan identificeren met een Barbiepop.

Meer
Lees meer...