Megan Thee Stallion kan na rechtszaak tegen eigen label samenwerking met BTS uitbrengen

Vrijdag verschijnt de remix van Butter van BTS met Megan Thee Stallion. Maar die had er bijna niet gekomen. 5101 Certified Entertainment, het label van Megan Thee Stallion, probeerde namelijk al twee maanden om de release van de samenwerking tegen te houden. Maar nadat de rapster het label voor de rechter sleurde, kreeg ze eindelijk groen licht om het nummer uit te brengen.

In juni van dit jaar contacteerde BTS Megan Thee Stallion met de vraag of ze samen wilde werken voor een remix van hun hit Butter. Megan Thee Stallion stemde daar meteen mee in en nam enkele dagen later al haar deel van de samenwerking op. Maar dan begon een juridische strijd tegen haar eigen label, die pas nu, twee dagen voor de releasedatum van de samenwerking uitgeklaard is.

Rechtszaak

Gisteren, op dinsdag 24 augustus, trok Megan Thee Stallion in een laatste poging naar de rechter. Ze klaagde er haar eigen label 1501 Certified Entertainment en diens CEO Carl Crawford aan omdat ze de samenwerking probeerden tegen te houden. De enige manier om het nummer te kunnen uitbrengen op de vooropgestelde datum was volgens haar via de rechtbank. Nadat ze, samen met HYBE het label van BTS, al twee maanden alles probeerde om het nummer te laten verschijnen.

TMZ en Variety kregen de documenten gisteren te pakken en publiceerden deze online. Daarin stond te lezen dat Megan (die in de documenten Pete genoemd wordt, naar haar echte achternaam) van mening was dat het tegenhouden van de release haar carrière “onherstelbare schade” zou toebrengen. “Als Pete geen toestemming krijgt om het nummer uit te brengen waarop ze de featuring artist is in een remix met BTS van het nummer Butter, zal dat haar muziekcarrière onherstelbare schade toebrengen, inclusief een rampzalige impact op haar relatie met haar fans en de andere artiesten in de muziekindustrie”, zo klinkt het.

“Een dergelijke onherstelbare schade aan haar persoonlijke goodwill en zwijgen opleggen aan haar artistieke expressie in muziek kan niet worden gecompenseerd in de vorm van geldelijke schadevergoeding. Daarom zoekt Pete hulp bij deze rechtbank.”

100.000 dollar

Toen Megan Thee Stallion in juli haar lijnen voor de remix opgenomen had, moest de samenwerking nog goedgekeurd worden door haar label. Die toestemming kreeg ze niet. Haar label was van mening dat de samenwerking “haar carrière niet ten goede zou komen” en beweerde zo dat het een goede zaak was dat de remix niet zou verschijnen.

Daarna deed 1510 Certified Entertainment haar wel het aanbod om een bedrag van 100.000 dollar (zo’n 85.000 euro) te betalen in ruil voor de release. Daar stemde ze niet mee in. “1510 doet niets en heeft nog nooit iets gedaan om me te steunen tijdens m’n carrière, behalve m’n carrière te proberen schaden en me te gebruiken om geld te verdienen. Ze hebben geen contact met me behalve wanneer ze geld willen en hebben niets gedaan om mijn kunst vooruit te helpen.”

Eerdere rechtszaak

Het is niet de eerste keer dat Megan Thee Stallion haar label voor de rechtbank sleurt. In maart vorig jaar probeerde het label haar EP ‘Suga’ tegen te houden. In die zaak oordeelde de rechter toen dat 1501 Certified Entertainment “niets mocht doen om de release, verspreiding en verkoop van Megans nieuwe nummers tegen te houden”. Door de remix met BTS nu tegen te houden, zou 1501 volgens de rapster de bepalingen uit dat vonnis overtreden.

In de rechtszaak van maart 2020 liet Megan Thee Stallion ook weten dat ze enkel 15.000 dollar (zo’n 12.800 euro) betaald werd, terwijl de waarde haar muziek (met 1 miljard streams en 300.000 sales) geschat werd op 7 miljoen dollar (6 miljoen euro). Megan tekende haar contract bij 5101 vijf jaar geleden, toen ze 20 jaar oud was. In dat contract staat onder andere dat het label het volledige bezit heeft van haar masters en 60 procent van haar inkomsten uit auteursrechten.

Butter (feat. Megan Thee Stallion)

Nadat Megan, samen met het label van BTS, HYBE, twee maanden lang probeerde om toestemming te krijgen om de samenwerking te releasen, lukte het nu dan toch. Wat Megan zag als haar laatste kans, bleek ook de goede te zijn, want de rechtbank oordeelde dat de rapster zelf mag beslissen wat ze met de remix met BTS doet.

BTS liet er dan ook geen gras over groeien en kondigde meteen aan dat het nummer zoals gepland vrijdag zal verschijnen. “Butter (feat. Megan Thee Stallion) bevat de niet te imiteren rap, signature sounds en adlibs van drievoudig Grammy-winnaar Megan Thee Stallion.” Het nummer verschijnt op vrijdag 27 augustus om 6 uur ’s morgens Belgische tijd.

Megan Thee Stallion zelf is duidelijk door het dolle heen dat ze de remix mag uitbrengen. “Jullie begrijpen niet hoe blij ik ben”, tweette ze kort nadat BTS het nieuws van de release op vrijdag bekendmaakte.

Minder enthousiast is Carl Crawford, de CEO van 1501 Certified Entertainment. Hij laat via Instagram weten: “Zelfs wanneer ik verlies, blijf ik winnen. Onthou dat.”

Instagram 1501certifiedent
Instagram 1501certifiedent

Beluister hier nog eens het originele nummer:

Meer
Lees meer...