Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: “Vier weken zal niet voldoende zijn”

Het Overlegcomité komst vandaag opnieuw samen om de situatie rond het coronavirus in ons land te bespreken. Of daarbij beslist wordt om strengere regels zoals een soort lockdown in te stellen, moet nog blijken. Wel lijkt het duidelijk dat de huidige maatregelen op zijn minst verlengd zullen worden.

Zowel premier Alexander De Croo (Open Vld) als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) lieten gisteren verstaan dat één maand niet zal volstaan om de huidige situatie om te keren. De huidige maatregelen zijn officieel van kracht tot 16 november, maar de kans is groot dat vandaag na het Overlegcomité al bekendgemaakt wordt dat die regels langer zullen blijven duren.

De coronacijfers in ons land blijven stijgen en de druk op de ziekenhuizen groeit steeds verder. Daardoor lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat we binnenkort al versoepelingen mogen verwachten.

“Inspanningen van lange duur”

“Ik ga niet speculeren, maar één ding is zeker: vier weken zal niet voldoende zijn. Als je naar de voorspellende modellen van de epidemiologen kijkt, gaat het minstens acht weken duren met de maatregelen dat we nemen”, zei Vandenbroucke aan de Franstalige zender RTBF. “Ik zeg niet dat we op het Overlegcomité gaan beslissen dat het over een periode van acht weken gaat, maar iedereen moet weten dat dit over een inspanning op lange termijn gaat.”

Ook premier Alexander De Croo sprak gisteren in de Kamer over een “inspanning van lange duur”. Hij liet toen al uitschijnen dat een verlenging van de huidige maatregelen op de agenda staat bij het Overlegcomité.

Meer
Lees meer...