De bevoegde ministers van ons land komen komende vrijdag opnieuw samen om de huidige situatie rond het coronavirus te bespreken en eventueel de coronamaatregelen die gelden daaraan aan te passen. Heel grote beslissingen moeten daarop niet verwacht worden, al staan er wel enkele dringende zaken op de agenda.
Over grote versoepelingen zal er vrijdag op het Overlegcomité niet gesproken worden. Die stonden enige tijd terug al op de agenda en zijn eind vorige week in het ministerieel besluit officieel gemaakt. Daar bleek toen dat er nog meer versoepeld zal worden dan aanvankelijk gedacht op woensdag 9 juni. Aangezien de coronacijfers verder blijven dalen, is geen reden om dat nog aan te passen, ondanks kritiek van sommige virologen.
Reisvoorwaarden
Het belangrijkste punt op de agenda op het Overlegcomité zijn de precieze voorwaarden voor het ‘Europees reispaspoort’. Dat zou er eind juni moeten aankomen, maar de exacte invulling ervan zal niet in ieder Europees land hetzelfde zijn. Woensdag kwam het thema ook al uitgebreid ter sprake op de Interministeriële Conferentie van Volksgezondheid met de vele ministers van Volksgezondheid die ons land kent.
Daar bleek alvast verdeeldheid. Het grootste discussiepunt is of niet-Belgen toegelaten mogen worden die maar één dosis van het coronavaccin hebben gehad. In heel wat buurlanden is dat wel het geval. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat enkel wie beide dosissen heeft gehad, toelaten zonder negatieve PCR-test. Aangezien zo’n test in veel landen nogal duur kan oplopen en andere omringende landen dat niet vragen, zou die eis dus een nadelige impact op het Belgische toerisme kunnen hebben. Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) pleit er dan ook voor dat enkel mensen zonder spuitje een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen.
Tot slot is het ook nog de vraag wie van die groepen wel en wie niet meer in quarantaine moet bij aankomst in ons land.
Vaccins
Een ander thema dat op hert Overlegcomité bespreken zal worden, is de vaccinatiestrategie. Hierover zijn twee discussiepunten. Ten eerste zal er beslist worden om mensen van jaar en jonger vrijwillig mogen intekenen op het coronavaccin van Johnson & Johnson. Omdat een 39-jarige vrouw overleed na haar J&J-vaccin is het in ons land voorlopig enkel toegelaten vanaf 41 jaar en ouder. Het probleem daarbij is dat de levering van die vaccins vertraging hebben en dus waarschijnlijk maar zullen toekomen als de meeste 41+’ers al gevaccineerd zullen zijn.
Daarnaast wordt ook gekeken of 16- en 17-jarigen binnenkort ook een prik kunnen krijgen.
Sluitingsuur horeca
Onder druk van de Vlaamse regering en Horeca Vlaanderen zal er vrijdag ook nogmaals gesproken worden over de openingsuren van de horeca. Vanaf 9 juni magen zaken indoor tot 22 uur openblijven en outdoor tot 23.30. Die laatste regel kwam er omdat veel wedstrijden van het EK voetbal tot na 22 uur duren en klanten halverwege een wedstrijd naar huis sturen niet wenselijk is. Wat er moet gebeuren als er in de achttiende finales – vanaf 26 juni – strafschoppen zijn, is wel nog niet duidelijk.
De tussenoplossing voorlopig is dus dat naar voetbal kijken buiten in veiligere omstandigheden nog kan tot 23.30. Ondanks vragen van Jan Jambon (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) liet de federale regering al weten dat het niets aan zijn horecaregels zal veranderen.
Lees ook: