Left Right
scrollTop top

Morgen wellicht duidelijkheid over verlenging maatregelen tegen coronavirus


Pieter De Crem
© Isopix

Er komt morgen wellicht meer duidelijkheid over het verlengen van de huidige maatregelen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gezegd aan Radio 1.

De maatregelen die momenteel van kracht zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, lopen tot en met 5 april. Officieel wil de Belgische regering niet spreken van een lockdown, omdat die term gevoelig ligt, maar toch wordt het woord lockdown sinds vorige week woensdag overal gebruikt.

Sinds 18 maart moet iedereen zoveel mogelijk thuisblijven en alle contact met mensen buiten het huishouden vermijden. Alleen voor essentiële zaken zoals boodschappen doen of naar het werk gaan als je niet kan thuiswerken, mag het huis verlaten worden. Ook mag er gesport worden in de buitenlucht als dat alleen of met één iemand anders gebeurt waarbij je voldoende (1,5 meter) afstand houdt.

Tot wanneer?

“Ik denk dat er een groeiend besef is dat de periode wellicht verlengd zal moeten worden”, zei De Crem vandaag over die maatregelen. Ook viroloog Marc Van Ranst zei eerder al meermaals dat de kans dat de lockdown voorbij is op 5 april onbestaande is.

De huidige cijfers van het aantal besmettingen, doden en opgenomen coronapatiënten toont namelijk dat de piek nog niet bereikt is. Volgens viroloog Steven Van Gucht mogen we die piek begin april verwachten.

Die verlenging zal morgen dus besproken worden op de Nationale Veiligheidsraad. Later op de dag komt er dan vermoedelijk meer duidelijkheid over de precieze termijn van die verlenging.

Beperking fietsen, lopen en wandelen

Er liggen op de Nationale Veiligheidsraad ook nog enkele andere thema’s op tafel. Zo vraagt de lokale politieke duidelijkere regels over hoever en hoelang er nog mag worden gefietst, gewandeld of gelopen.

“Ik sluit niet uit dat er verduidelijking komt. Een wandeltocht van 100 kilometer, een fietstocht van 70 kilometer, dat is geen essentiële verplaatsing. Om de marge van interpretatie uit te sluiten, is het wellicht aangewezen om het te kwantificeren, om een straal te bepalen om te fietsen of te wandelen. Dat zal dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gebeuren”, zei De Crem daarover in Het Journaal.

Festivals

Ook is er nog steeds geen beslissing genomen over het al dan niet doorgaan van de grote festivals – zoals Rock Werchter – deze zomer. Van Ranst zei vandaag nog dat het onrealistisch is te denken dat een festival als Tomorrowland zal kunnen doorgaan.

“Een beslissing zal onafwendbaar zijn, we moeten zo vlug mogelijk verduidelijking geven. Festivalgangers en organisatoren hebben daar recht op. Maar we horen dat het virus ook in de late lente en vroege zomer manifesteren, dus dat zal een gigantische impact hebben op de festivalzomer. Ik sluit niet uit dat dat morgen aan bod komt op de veiligheidsraad”, zei De Crem eerder vandaag.

Supermarkten

Het is niet duidelijk of ook de openingsuren van de supermarkten besproken zullen worden. De vakbonden willen dat die ’s avonds vroeger kunnen sluiten en dreigen met acties. Lidl en Aldi namen zelf al die beslissing, maar de andere grote supermarkten blijven voorlopig vasthouden aan hun gewone openingsuren.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810