Motivatie voor Tournée Minérale: dit doet alcohol met je lichaam

Vandaag gaat Tournée Minérale van start: de campagne die ervoor zorgt dat duizenden Belgen een maand lang de alcohol laten staan. Dat kan moeilijk zijn en daarom gingen wij op zoek naar een goede motivatie om de maand vol te houden. Kijk bijvoorbeeld naar wat alcohol met je lijf kan doen en je weet weer meteen waarom je het doet. 

Een avondje op de lappen gaan, het kan leuk zijn. Maar tijdens Tournée Minérale pakt België het even collectief anders aan. In plaats van een cavaatje om het weekend in te zetten, houden de deelnemers het bij bruiswater of een goede mocktail. Voor je jezelf een party pooper noemt: Tournée Minérale is niet alleen goed voor de bewustwording, je doet er je lijf ook een pleziertje mee. Dit is waarom.

1. Je hersenen

Alcohol is gewoon slecht voor je hersenen: wat alcohol compenseert in bloedsomloop (da’s positief), vernietigt het in hersencellen. Want ja, alcohol breekt je grijze massa letterlijk af, bepaalde paden die elektrische signalen normaal volgen, verdwijnen. Die paden komen nooit meer terug. In de meeste gevallen sturen je hersenen die signalen wel rond langs een ander pad, maar dat duurt even. Zeker wie veel alcohol drinkt, kan er permanente gevolgen van ondervinden.

Nieuwe richtlijn alcohol: zoveel mag je drinken.

2. Je hart

Te veel alcohol drinken, dat is slecht voor het hart. Zo kan het dat je hartspier langzaam maar zeker verslapt. Ook verschillende ontstekingen of hartritmestoornissen behoren tot de kanshebbers. Je hebt ook meteen een grotere kans op een beroerte of een hoge bloeddruk. Da’s een goede reden om er eentje minder te drinken, of gewoon niet. Toch?

6 feiten die je minder zullen doen drinken.

3. Kanker

Het K-woord, kanker. We weten het: je kan zowat van alles krijgen. Maar tussen alcohol en kanker zijn wel een aantal linken gelegd die moeilijk zijn om te negeren. Zo heb je sowieso een verhoogde kans op borstkanker. Wie dagelijks drie drankjes drinkt, heeft 1,5 keer meer kans op borstkanker. Ook keelkanker en slokdarmkanker komen substantieel vaker voor bij wie regelmatig drinkt. Dat het slecht is voor je lever, is waarschijnlijk ook geen verrassing.

1 op de 20 sterfgevallen is aan alcohol te wijten.

4. Je lever

Moet je bang zijn om een pint te drinken? Nee, daar heb je je lever en nieren voor. Maar veel drinken kan wél effect hebben op je lever. Enkele van de meest voorkomende problemen zijn een ‘vette lever’, alcoholische hepatitis, fibrose en cirrose. Die laatste drie zijn trouwens ook stevige indicatoren voor leverkanker. Toch maar opletten, dus. Een goede reden om je Tournée Minérale vol te houden!
Meer
Lees meer...