Musicalsector reageert met creatieve video op cultuurbesparingen

Cultuurprotest
Emiel Raeymaekers

Toen de Vlaamse regering besloot om tot 60 procent minder te besteden aan cultuur steigerde de hele sector. Al snel volgden verschillende protesten waaronder de gele profielfoto’s die je ongetwijfeld al zag passeren op Facebook.

Eerder deze maand kondigde de Vlaamse regering aan dat ze hard ging snoeien in de cultuursector. Zo zouden er 60 procent bespaard moeten worden op cultureel vlak. Maar heel wat artiesten protesteerden tegen die maatregelen. Zo zie je tegenwoordig op Facebook verschillende profielfoto’s die voor 60 procent bedekt zijn met een geel kader. Dat was natuurlijk symbolisch omdat geel door de Vlaamse overheid gebruikt wordt in hun communicatie.

Publiek klimt op podium

Volgens de kunstenaarsorganisatie State of the Arts neemt de Vlaamse regering met de maatregel 60 procent cultuur en toekomstig erfgoed weg. Het publiek van culturele voorstellingen vindt dat ook niet oké, want naast de verschillende gele profielen op Facebook klimmen ze nu ook op het podium. Verschillende artiesten laten hun publiek na de voorstelling op het podium kruipen uit solidariteit voor de besparingen.

Maar nu werd er nog een grotere artistieke actie op poten gezet. Want een aantal dagen geleden zakten zo’n 90 acteurs af naar het Fakkeltheater in Antwerpen. Daar zongen zij samen de Nederlandstalige Finale van Les Miserables. Dat lied is een strijdlied dat gaat over kracht en hoop. Een perfect nummer om de besparingen aan te kaarten.

Bekijk hier de video:

In de video doen alle generaties van de musicalsector mee. Zo zie je onder andere bekende gezichten zoals Lucas Van Den Eynde en Peter Thyssen in de video. Maar ook jonge onbekende acteurs zingen uit volle borst mee. Want hun toekomst ligt in de handen van de Vlaamse regering. “Een reactie vanuit de musicalsector kon niet uitblijven, zwijgen is niet langer een optie”, staat in het persbericht.

Gesponsorde artikelen