“Musk actief op zoek naar nieuwe CEO voor Twitter”

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde CNBC-journalist David Faber is Twitter-eigenaar Elon Musk op zoek naar een nieuwe CEO voor het berichtenplatform. Musk nam de voorbije weken zelf de dagelijkse leiding op zich, waardoor hij minder tijd had voor zijn andere bedrijven, waaronder autobouwer Tesla.

De indicatie: Musk lanceerde zelf onlangs een poll op Twitter om te vragen of hij een vervanger nodig heeft om de berichtendienst te leiden. De meerderheid antwoordde “ja”. Volgens Faber lanceert de multimiljardair zelden zo’n poll als hij niet vooraf al zijn volgende zet heeft uitgedacht.

De slowmotion crash van Tesla: De druk op Musk om op zijn minst minder zichtbaar te zijn als Twitterbaas komt vooral van Tesla-beleggers. Het aandeel van de autobouwer, waar Musk eveneens CEO is, zakte dit jaar al van 400 dollar naar circa 140 dollar, wat neerkomt op een slordige 65 procent waardeverlies. Ook vandaag weer krijgt het aandeel klappen.

Twitter of Tesla? Twee verwijten krijgt Musk het vaakst te horen van Tesla-analisten:

  • Hij zou te veel tijd besteden aan Twitter en te weinig aan Tesla.
  • Ook zijn pro-Republikeinse standpunten vallen niet bij alle Tesla-watchers in goede aarde. Niet om politieke redenen, maar om puur commerciële. “Als Musk zo doorgaat, gaan de Democratisch gezinden het merk Tesla de rug toekeren”, klinkt de kritiek. Daarbij wordt vaak verwezen naar Californië, een belangrijke markt voor elektrische auto’s die evenwel grotendeels Democratisch stemt.

Wie wordt de nieuwe CEO? Er doen erg uiteenlopende namen de ronde: van Bret Taylor, de ex-CEO van Salesforce, tot Jared Kushner, de schoonzoon van ex-president Donald Trump die Musk vergezelde naar de WK-finale in Qatar. Musk zal als eigenaar natuurlijk wel de feitelijke baas blijven. Het is maar de vraag welke topmanager bereid zal zijn om met de grillen van de eigenaar om te gaan.

Meer
Lees meer...