Nazidorm: het strandparadijs van Hitler

De boog kan niet altijd gespannen staan, ook niet voor nazi’s in de tijd van het Derde Rijk. Rügen is een Duits eiland in de Baltische Zee, waar aan de kust een heus vakantieparadijs voor nazi’s gebouwd is. Al hebben de saaie blokken meer weg van een gevangenis.

In 1933 richtte Duitsland de organisatie Kraft durch Freude op, Kracht door Vreugde. Het was hun taak om allerlei ontspannende activiteiten te organiseren, zoals cruises, skivakanties, wandelingen en strandvakanties. Alle Duitsers moesten van deze mogelijkheden gebruik kunnen maken, onafhankelijk van welke klasse ze afkomstig waren. In ruil moesten ze hun dankbaarheid tegenover de staat erkennen.

Zicht op zee

Adolf Hitlers expansiedrang vertaalde zich ook in plannen om vijf gigantische strandresorts te bouwen, maar slechts eentje is er echt gekomen: Prora. De bouw begon in 1936 op het eiland Rügen. Prora had alles waar de hardwerkende nazi maar van kon dromen: zwembaden, een festivalplein, restaurants en bioscopen. De niet al te grote kamers beschikten over twee bedden, een kast en een wastafel. Ze waren allemaal naar het strand gericht.

En toen brak de oorlog uit

Helaas heeft niemand er ooit van kunnen genieten, want de opening van Prora werd verstoord door het begin van de Tweede Wereldoorlog. Al het bouwmateriaal en alle werkkrachten werden uit Rügen weggehaald om deel te nemen aan de oorlog. Pas in 1944 mochten de blokken toch eens dienen, toen vluchtelingen na het bombardement van Hamburg nieuw onderdak zochten. Na de oorlog maakte het Oost-Duitse leger nog af en toe gebruik van de faciliteiten, maar tegen de jaren 90 was het complex verlaten.

Afbreken of koesteren?

Wat zal er in de toekomst met Prora gebeuren? Aan de ene kant zijn er ideeën om er een luxecomplex van te maken, maar tegelijk heeft de site een historische waarde en wil niemand de gebouwen met de grond gelijk maken. Eén gebouw wordt op dit moment gebruikt als jeugdherberg. Om het verleden niet te vergeten belooft de website van de zaak een “multiculturele” ervaring. “Hier kan je het geluid van de zee horen en gelijkgezinde mensen uit de hele wereld ontmoeten.”

Meer
Lees meer...