Na ‘Enola Holmes’: Netflix sleutelt aan ‘Sherlock Junior’

De verhalen rond Sherlock Holmes zijn enorm populair en daar komt voorlopig geen einde aan. Nadat Enola Holmes recent is verschenen, blijkt nu dat Netflix werkt aan de film Sherlock Junior.

Anders dan de meeste Sherlock-producties zal de nieuwe film zich afspelen in de moderne tijd. De jonge John Watson staat centraal en leert zijn nieuwe buurman kennen: Sherlock Holmes. Het duo gaat samen op avontuur om een vreemde verdwijning op te lossen. Het script wordt geschreven door Matt Kuzma en Ehren Kruger. Die laatste zal ook als producer aan de film werken.

Synopsis

Het verhaal van de film is al bekend. Sherlock Junior volgt een moderne jonge John Watson en de Britse expat en Watson zijn nieuwe buurman, Sherlock Holmes. Ze werken samen om het mysterie achter een vreemde verdwijning en een heksenvloek op hun stad op te lossen. Verder zouden ze te maken krijgen met de nodige boeven in de stad.

Nog een spin-off

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, staat ook de Sherlock Holmes-spin-off The Irregulars gepland voor 2021. Ook deze productie zal er anders uitzien dan het klassieke verhaal van Holmes. Een groep kinderen, die zich als speurneuzen gedragen, zal namelijk centraal staan. We weten al dat Henry Lloyd-Hughes ‘Holmes Senior’ zal spelen in de reeks.

Netflix aangeklaagd voor Enola Holmes

Afgelopen maand ging de mysteriefilm Enola Holmes in debuut op Netflix. Daarin is actrice Millie Bobby Brown te zien als Enola en Henry Cavill als Sherlock Holmes. Enola Holmes is zeer populair op Netflix, maar het Conan Doyle Estate, dat de publicatierechten op de originele boeken bezit, kan zich niet vinden in de film. Zij klagen de film aan, omdat ze vinden dat Sherlock “te veel emoties vertoont en te sympathiek is tegen vrouwen”.

Enola Holmes is niet gebaseerd op de originele Sherlock Holmes-boeken, maar op schrijfsels van Nancy Springer die haar eigen draai gaf aan de franchise. “In de tijd van Sherlock werden vrouwen op belachelijke manieren onderdrukt”, stelt Springer. “Maar er waren ook subculturen van vrouwen die zich tegen de maatregelen hebben verzet. Ik schrok ervan dat nog nooit iemand die invalshoek had gebruikt in de literatuur, en zo werd Enola geboren, het kleine zusje van Sherlock die gelijkaardige vaardigheden vertoont. Alleen ziet haar leven er compleet anders uit omdat ze een vrouw is.”

“Te vriendelijk voor vrouwen”

Enola Holmes

Enola krijgt in de film steun van Sherlock. Dat is volgens het Conan Doyle Estate “niet oké”: “Sherlock vertoont in deze film te veel respect voor vrouwen en te veel emoties. En dat was pas zo in de boeken die na 1923 gepubliceerd zijn.” Pas in de laatste 10 verhalen, die na 1923 verschenen, wordt de detective menselijker en warmer. Het Conan Doyle Estate klaagt ook dat het “op voorhand niet aangesproken werd over Enola Holmes“.

Productiehuis Miramax werd in 2015 om dezelfde redenen al aangeklaagd voor de film Mr. Holmes. Als Netflix tot na 2023 gewacht had met Enola Holmes uit te brengen, was er geen probleem geweest. Dan vervallen namelijk alle rechten van het Estate op de boeken.

Dit zijn de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...