Netflix test systeem om je paswoord delen betalend te maken

Netflix lijkt vastbesloten om het gratis delen van accounts tegen te gaan. De streamingdienst gaf recent al meermaals aan te werken aan systemen om dat tegen te gaan. Nu is het in vijf landen ook een test gestart met een van die mogelijke oplossingen. Het komt erop neer dat gebruikers die in verschillende huizen inloggen extra zullen betalen.

Hoewel de kijkcijfers van de populairste shows op Netflix record na record breken, gaat het niet zo goed met de streamingdienst. De concurrentie van onder andere Disney+ zorgt ervoor dat Netflix nu al twee kwartalen na elkaar abonnees verliest. Dat zorgt voor lagere inkomsten, paniek bij investeerders en een beursaandeel dat fors in prijs is gedaald.

De streamingdienst zoekt dan ook manieren om extra inkomsten te genereren. Dat doet het deels door in veel landen de prijzen van hun abonnementen te verhogen. Een ander plan is om een goedkoper abonnement te lanceren waar gebruikers wel zullen moeten leven met advertenties. Voor dat laatste lijkt er voorlopig wel maar weinig animo.

Meer dan 100 miljoen freeloaders

Tot slot is Netflix ook van plan om een einde te maken aan de zogenaamde ‘freeloaders’. Dat zijn mensen die zelf geen abonnement hebben, maar dankzij het paswoord van iemand anders toch naar de streamingdienst kijken. Meer dan de helft van de abonnees zou zo zijn wachtwoord delen. In totaal gaat het dus om meer dan 100 miljoen kijkers waar Netflix niets aan verdient.

De streamingdienst liet meer dan een jaar geleden al weten verschillende systemen te zullen testen om die praktijk tegen te gaan. Zo maakte het al even kortstondig gebruik van een verificatiesysteem bij ‘verdachte’ gebruikers. Dat lijkt voorlopig echter opnieuw afgevoerd.

Test in Latijns-Amerika

Nu komt Bloomberg met het nieuws dat bij klanten in Argentinië, El Salvador, Guatemala, Honduras en de Dominicaanse Republiek een nieuw systeem getest wordt. Gebruikers in die landen zal gevraagd worden om een extra ​​vergoeding te betalen als ze hun account in een extra huis willen gebruiken. Het gaat om accounts waar langer dan twee weken op een locatie buiten de hoofdverblijfplaats wordt ingelogd. Het extra huis kost 219 pesos (1,7 euro) in Argentinië en zo’n 3 euro in de andere landen. Op kijkers die enkel op mobiele apparaten kijken, zou de nieuwe regel geen invloed hebben.

Meer
Lees meer...